Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Eiken (bildet) tiltrådte som leder av Rom Eiendom for et snaut år siden. Han kunne ganske raskt glede seg over at selskapet vant Statens Byggeskikkpris for Schweigaards gate 21-23, som blant annet er Norges første BREEAM-NOR Excellent næringsbygg. Senere er bygget solgt til KLP Eiendom.
– Hvor opptatt er leietakerne av grønne bygg?– Leietakerne er opptatt av sin profil. For noen kategorier, eksempelvis hoteller, er det veldig viktig, de bruker det videre i sin markedsføring mot gjestene. I Rom Eiendom har vi en del leietakere i jernbanefamilien. Der er det viktig, fordi eierne er fokusert på miljø, og fordi det er en erkjennelse av at godt miljø og lave driftskostnader henger sammen. Det er generelt økt fokus på miljø, ettersom publikum åpenbart er opptatt av endringene i klima.
35 prosent grønt– Vil leietakerne betale mer for å være i grønne bygg?– Realitetene er at det er en veldig begrenset betalingsvilje for det, men det er en større vilje til å være med på tiltak som samtidig reduserer driftskostnadene. Over 35 prosent av vårt leiekontraktsvolum er nå «grønne kontrakter». Ekstra betalingsvilje er nok knyttet til lave driftskostnader eller forhold ved bygget som øker egen effektivitet. Siden mange leietakere ser konkurranseeffekten av grønne bygg, tror jeg differensieringen i betalingsvilje vil stige i årene fremover.
– Hvem er Norges beste grønne eiendomsutvikler?– Det er mange å nevne. En av de første som virkelig gjorde noe, var Avantor med Christian Joys. De investerte mye i energitiltak i Nydalen, tiltak som de fikk lite igjen for på kort sikt. Avantor var også tidlig ute med å se sammenhengen mellom reisemønster og miljø. Christian gjorde noe, mens andre snakket om hva andre burde gjøre Mange selskaper har i dag høyt miljøfokus, som Entra og Statsbygg. I andre enden av skalaen har vi mange kommuner som tenker veldig kortsiktig. Jeg har også lyst til å trekke frem eget foretak. Vi har gjort hva vi har snakket om, det vil si deltatt i tilløp med hopp, i kontrast til den meget utbredte sportsgren tilløp uten hopp. Vi var først ute med Energiklasse A, BREEAM Excellent og BREEAM Communities. Vi er for lengst forbi erkjennelsespunktet om at dette også er lønnsomt i et langt eierperspektiv.
Veldig tilfreds– Har ditt selskap mottatt støtte fra Enova? – Vi er veldig tilfreds med Enova. Rom Eiendom har hatt et samarbeid med Enova som strekker seg over flere år, med støtte både til store ENØK-prosjekter på Oslo S og til utvikling av P-Hotels i Trondheim, et hotellbygg med Energiklasse A. I de senere årene har et samarbeidsprosjekt med Mantena vært i fokus, med et energimål på 5,5 gWh. I tillegg fikk Rom Eiendom i 2014 tilsagn om støtte i et prosjekt som omfatter ti av våre eiendommer. En ny søknad innenfor programmet «Støtte til eksisterende bygg» vil være klar i løpet av kort tid. Rom Eiendom er svært positiv til den nye støtteordningen som ble lansert på Enova-konferansen i januar, der det på en enkel måte kan søkes om kartleggingsstøtte for eksisterende bygg. I tillegg vil vi berømme den nye søknadsmodellen som gjør det både lettere å søke om støtte, samt lettere å rapportere tiltakene i etterkant.
– Er myndighetene en sterk nok pådriver i miljøkravene?– Nei. De bruker ikke bestillerkraften i egen virksomhet når de leier lokaler. Det er stor spredning i feltet i offentlig sektor, de beste er blant de ledende, mens mange kommuner er lite bevisste.
– Skal vi bygge høyt og tett?– Ja, det er vel åpenbart for alle som forstår at vi må løse økende befolkningsvekst med nye verktøy. Det er en naturlig løsning for å skape gode byer, et godt reisemønster og verne våre felles friarealer. Vi må ikke gjøre «Fornebu-tabben» en gang til. Det er selvsagt viktig hvordan byggene utformes, men også hva som skal til for å skape liv på «bygulvet». Det som gjør byer attraktive, er kombinasjonen av form og aktivitetstilbud. I Rom Eiendom er vi spesielt opptatt av dette, gitt vårt samfunnsoppdrag å legge til rette for et kollektivt reisemønster.
BREEAM viktigst– Hva er viktigst, BREEAM-sertifisering eller energiklasse A/B?– BREEAM, som inneholder mye mer enn energi alene, som krav til prosess, materialer og beliggenhet. I tillegg gir BREEAM et godt internasjonalt anerkjent kvalitetsstempel for et bygg. BREEAM-prosessen bidrar til risikoreduksjon, og i byggefasen medfører BREEAM en lavere prosessrisiko, som følge av orden og systemer. I en salgsfase medfører BREEAM en lavere yield på grunn av tredjeparts uavhengige klassifisering av eiendomsobjektet
– Hva blir den neste grønne bølgen i eiendomsbransjen?– Vi begynner å bruke takene til uteplass og vekster. Ellers er det jo viktig at vi ikke bygger mer enn nødvendig. I vår virksomhet kommer vi nok til å fokusere mye på arealeffektivitet, der er det mye å gå på for våre driftsanlegg for jernbane. Jeg mye av Powerhouse den gang jeg var involvert i det, og solenergi kommer til å bety mer for oss enn hva vi trodde for noen år siden. Vi må fortsette å jobbe med klassifiseringsmetodikk for byggenes egenskaper. Det er et tankekors at det som gir god økonomisk gevinst for den første investoren, ikke nødvendigvis gir grunnlag for et bygg som fungerer godt i mange generasjoner fremover og som har god livsløpsøkonomi. Vi ser at i en del tilfeller er det bedre å rive et hus fra 80-tallet enn å utvikle det videre. Jeg håper vi kan utvikle kunnskap og mekanismer som gjør at det er økonomiske insentiver hele veien for å økonomisere med ressursene.
Teori og praksis– Når blir plusshus en selvfølge i markedet?– Det er nok et stykke mellom teori og praksis her. Det er jo det siste som betyr noe. Kombinasjonen av isolasjon, ventilasjon, energifangere og arealeffektivitet gjør at vi nok er der om 15 år.
– Får du bedre lånebetingelser når du bygger miljøvennlig?– Det er ikke så vanskelig å finansiere gode prosjekter om dagen. Den dagen det blir trangere, må nok lavprestasjonshusene stå sist i køen, sier Petter Eiken.