800 millioner i spill i Trondheim

Publisert Sist oppdatert

Transaksjonsvolumet i Trondheims-regionen er nå på rundt 3,4 milliarder kroner, men med de 800 millionene som er i spill kan det nå 4,2 milliarder kroner. 

– Sammenlignet med i fjor er det en vekst i volumet på 800 millioner kroner, sier Knut Efskin i Norion Næringsmegling. 

Les også: Søylen og Madison selger

Les også: Setter ny prisrekord i Bergen

De største

De største transaksjonene i Trondheim i 2014 har vært salget av Britannia Hotel som ble solgt for rundt 400 millioner kroner til Olav Thon og Reitan. Prisen er ikke offisiell, men den ligger trolig i denne størrelsesordenen. 

En annen større transaksjon er salget av Maja Eiendom som ble kjøpt av den lokale eiendomsinvestoren Karl Johan Kopreitan for 550 millioner kroner. 

Les også: Adressa selger bygg

 

Les også: KLP kjøper Adressa-bygg

Les også: Adressa inn i nybygg til 500 millioner

– I tillegg ble et bilanlegg kjøpt av KLP for 300 millioner kroner, samtidig som hovedkontoret for Det Norske på Torget i Trondheim solgt for 307 millioner kroner, sier Efskin. 

Samlet står disse fire transaksjonene for rundt 1,5 milliarder av totalvolumet på 3,4 milliarder. 

Les også: Rekordyield på Tjuvholmen

Forsinkelse

Eiendomsmarkedet i Midt-Norge pleier normalt sett å stå for rundt 10 prosent av totalvolumet i Norge. Hva volumet for landet under ett ender opp på er enda ikke klart, men med Entra så snakker man om et volum på rundt 75 milliarder. Trekker man fra Entra, så ligger volumet på rundt 50 milliarder kroner. Det skulle tilsi at volum i Trondheim burde være på rundt 5 milliarder kroner. 

– Volumet i regionen har pleid å ligge på rundt 10 prosent, men det når vi ikke i år. Vi har likevel hatt en fin vekst i transaksjonssvolumet fra i fjor, og vi opplever markedet som godt, sier Efskin. 

Les også: Brennhett transaksjonsmarked i Stavanger

Les også: Kjøpefesten snart over

Årsaken til at Trondheim blir hengende etter har å gjøre med vanlige markedsmekanismer. Når ting først tar av, så skjer det først i Oslo, og så er det en forsinkelse i de andre byene.

– Det tar derfor lengre tid før man får den samme effekten i Trondheim og de andre byene, sier Efskin. 

Har tro på 2015

Dette innebærer imidlertid at Efskin har svært god tro på 2015. 

– Dersom utlendingene blir toneangivende i Oslo, så presses de nasjonale aktører til å se seg om etter alternative investeringer. Da ser de til de andre byene i Norge, sier Efskin. 

Les også:  Norge – ja takk

Les også: Overtar nesten hele

Les også: Dette jakter utlendingene på

Han vil ikke spekulere i totalvolumet for Trondheim for neste år, men mener at det ikke er noe som tilsier noe annet enn et godt marked. 

– Med den yielden og renten som er i dagens marked, så lokker det selgerne på banen. Det er også mye kapital i markedet, og alt tyder derfor på et tilsvarende volum som i år og kanskje enda mer, sier Efskin.

Les også:  – Hektisk

Les også: Mer å gå på

Les også: – Blir nytt toppår

Les også: Storsalg i Nittedal

Les også: – Det nærmeste vi kom et røverkjøp

Les også: Kjøper Schweigaards gate 21 og 23

Les også: Niam kjøper i Stavanger

 

Powered by Labrador CMS