TØFFE TIDER: Lars Fredriksen i Oslo Handelsstands Forening forteller om flere medlemmer som sliter tungt.

– Må ha hjelp til mer enn husleien

Oslo Handelsstands Forening mener at redningspakken fra staten ikke bare kan gå til å dekke husleien.

Publisert Sist oppdatert

Stadig flere etterlyser en dansk modell på redningspakken fra staten, hvor myndighetene går inn og dekker tapte inntekter for virksomhetene som har mistet inntektsgrunnlaget. Lars Fredriksen i Oslo Handelsstand Forening mener det er et problem dersom pengene bare går til å dekke husleie.

Les også: Sverige gir støtte til redusert husleie

– Dagens situasjon kommer til å koste alle noe på tross av tiltakspakker og da er samarbeid mellom gårdeiere og butikk viktig, her må det løsninger på plass som medfører at kostnadene på en eller annen måte fordeles mellom leietaker og gårdeier. Gårdeierne skal ha gode leietakere også etter at krisen over. Jeg regner med at partene finner en løsning på hvordan de skal få til dette sammen, samtidig som det er viktig å understreke at dette ikke går uten statlige tiltakspakker. Butikkene og serveringsstedene har også en rekke andre kostnader. Vi ønsker en innretning som gjør det mulig for butikkene å dekke andre kostnader også. Det hjelper ikke å bare utsette husleien, sier Fredriksen.

Han forteller om medlemmer i Oslo-handelen som sliter tungt.

– Jeg frykter et enormt marginpress i varehandelen når dette er over. Mange må nå selge enorme varelagre med tap. Samtidig har veldig få aktører en krigskasse som gjør at de kan overleve uten inntekter over tid. Vi frykter at det vil komme mange konkurser, sier Fredriksen.

Les også: Viktigere enn noen gang – støtt det lokale næringslivet

Han opplever at myndighetene er motivert og hører på varehandelen. Samtidig er det helt stille fra Oslo kommune.

– Vi har sendt brev til kommunen med forslag om ettergivelse av gateleie og andre tiltak, men har ikke hørt noe, sier Fredriksen.

Nå ser han en stor dreining mot ulike plattformer for salg på nett. Fredriksen mener det er viktig at folk handler på norske plattformer, slik at ikke pengene forsvinner ut av landet i en tid hvor virksomhetene her trenger hver krone de kan få.

– Flere har rigget seg godt mot netthandel, men mange er ikke i mål med dette arbeidet, sier Fredriksen.

Powered by Labrador CMS