JUBEL: Elnar Remi Holmen i Bodøregionens Utviklingsselskap og Morten Jakhelln i Hundholmen Byutvikling jubler for sjansen Bodø nå har fått. Foto: Christine Karijord/Hundholmen Byutvikling

Nå er døren til nord åpnet for verden

Nylig ble Bodø utropt til Europeisk Kulturhovedstad (EEC) i 2024. Nå jubler byutviklere og ønsker veksten velkommen.

Publisert Sist oppdatert

– Yes, nå kommer verden til oss, sier leder Morten Jakhelln i Hundholmen Byutvikling på selskapets nettside.

Administrerende direktør Elnar Remi Holmen i BRUS, Bodøregionens Utviklingsselskap, er heller ikke i tvil om hva denne muligheten kan bety for næringslivet i regionen.

LES OGSÅ: Ramsalt tar form

– At folk kommer hit, får oppleve kulturen, historien og grunnen til at vi er her – det vil gi dem grunn til å bosette seg. Men vi har en tøff jobb med å markedsføre oss selv. Nå må vi lage en merkevare av det vi har, påpeker han.

– Kunst og kultur er limet i samfunnet. Kultur binder oss sammen på tvers av ulikheter som alder, kjønn, funksjonsnivå og etnisitet. Symbioseeffekten av Europeisk Kulturhovedstad og en offensiv kulturpolitikk vil skape både arbeidsplasser og tiltrekke seg mennesker med kompetanse. For byen og regionen blir spennende og attraktiv, sier Jakhelln.

LES OGSÅ: Solgte leiligheter for 200 millioner på ett døgn

Han også er opptatt av å sette regionen på kartet, og tror at hele næringslivet har alt å vinne på å satse nå.

– Legger ungdom merke til at det er her det skjer vil det øke bolysten. Og da må vi skape spennende innhold. Det er viktig at folk får øynene opp for at Bodø og Nord-Norge er bra. For meg kom Europeisk Kulturhovedstad som manna fra himmelen. Det var akkurat dette vi behøvde nå, poengterer han.

For Bodø er i gang med en stor transformasjon, og EEC vil ifølge Jakhelln bare forsterke dette.

– Vi har ikke bare fått denne muligheten, den har mange kjempet for. Nå skal vi andre bli med og vise at vi støtter denne sjansen og at vi virkelig bryr oss. For oss i Hundholmen Byutvikling vil det bety mye med tanke på at vi bygger et nytt hotell i Sjøgata og at vi satser på opplevelsesturisme i næringsdelen av Ramsalt. Vi har mye å være glad for, sier Jakhelln.

I øynene til BRUS strekker Bodøregionen seg fra Nye Hamarøy i nord til Lurøy i sør – 13 kommuner med 95.000 innbyggere. En region Holmen mener kan dra stor nytte av EEC – hvis man står samlet.

LES OGSÅ: Nord-Norges største prosjekt

– For meg handler dette om samarbeid på tvers av kommunegrensene og næringsinteresser. Jeg tror hele næringslivet har alt å vinne. Nå vi sjansen til å vise det vi har og nå må vi utnytte merkevaren Europeisk Kulturhovedstad og fortelle om det unike her nord, sier Holmen og viser til hva som skjedde da Århus i Danmark ble kulturhovedstad.

– Der ble det skapt 2000 fulltidsstillinger i regionen, og det er slike ringvirkninger i form av arbeid, verdiskaping og sysselsetting som vil komme det lokale næringslivet til gode. Utfordringen er å få alle engasjert, få alle til å utnytte seg av denne muligheten, sier Holmen.

Powered by Labrador CMS