IMPONERTE: Juryen lot seg imponere over Emily Coch Fjeldstads masteroppgave om overvann.

Vant Aspelin Ramm-prisen

En hyperaktuell masteroppgave om overvann og håndtering av flom stakk av med Aspelin Ramm-prisen i 2019.

Publisert Sist oppdatert

Hvert år deler Aspelin Ramm ut Aspelin Ramm-prisen på Oslo Urban Arena til en student som har utmerket seg med å levere en spesielt god masteroppgave som kan bidra til bedre byutvikling i Norge. Og i år var konkurransen knallhard, ifølge Aspelin Ramm-sjef Gunnar Bøyum.

– Nivået på de innsendte bidragene er skyhøyt, og det er gledelig å kunne konstatere at mange tenker tverrfaglig. Dette lover godt for fremtidens by- og eiendomsutvikling – her kommer det masse flinke folk ut i arbeidslivet!

Det var Emily Coch Fjeldstad fra Porsgrunn som vant Aspelin Ramm-prisen i 2019. Hun har studert ved NMBU og leverte oppgaven «Kommunens adgang til å stille krav til håndtering av overvann». I konkurranse med 23 andre toppstudenter fra seks utdanningsinstitusjoner vant hun med et svært aktuelt tema i en tid hvor været blir både villere og våtere, og det blir stadig mer flom i byene. Hun var strålende fornøyd med å vinne prisen.

– Det har vært veldig stort for meg å få den anerkjennelsen jeg har fått nå, sa Emily Coch Fjeldstad da hun mottok prisen.

Hun mener kommunene har underprioritert tiltak for å håndtere overvann over en lang periode.

– Det er ingen tvil om at dette ikke har blitt skikkelig prioritert før man faktisk har begynt å kjenne på problemet. Norge har alle mulige forutsetninger for å løse dette, men vi venter til det er litt for sent, sier vinneren.

Mangelen på virkemidler kommunene har til rådighet når overvann skal håndteres i en allerede etablert bebyggelse, er den største utfordringen når det gjelder overvann.

– Kommunen mangler i aller høyeste grad virkemidler for tiltak mot overvann. Det blir brukt mye tid på nye regler og forskrifter, men det gjelder jo bare for ny bebyggelse. Det meste av bebyggelsen finnes allerede, og der får man ikke gjort noen ting, fordi kommunen er begrenset til at det ikke skal medføre urimelige kostnader. Det er ingen tvil om at de nødvendige tiltakene er veldig dyre, og da har ikke kommunen anledning til å pålegge noe som helt, sier hun.

Hun er samtidig kritisk til at forslagene til nytt lovverk ikke har nok respekt for eiendomsretten. Hun påpeker at eiendomsretten står sterkt i Norge, og at denne typen inngrep vil bli møtt med lite forståelse. I verste fall kan staten ende opp med en rettsak i EMK.

– Vi har jo noe som heter ekspropriasjon i Norge, og det betyr at når man må bryte inn i privat eiendomsrett så må det gis erstatning. Men det har man på en måte snodd seg rundt i de nye lovforslagene ved å si at hvis det er forholdsmessig, så kan man pålegge tiltak likevel, sier Emily Coch Fjeldstad.

Hun vil heller at overvannshåndteringen bør skje på overflaten fremfor å bygge flere og større rør.

– Til sammenligning så er det slik med veibygging at myndighetene er pålagt grundig utredning for å se etter muligheter for å unngå inngrep på privat eiendom, og hvis det ikke er mulig skal det gis full erstatning. Det bli ikke gjort i disse forslagene, sier hun.

De øvrige finalistene var Tora Vollset og Anna Victoria van der Zwaag (NTNU), Siv Ruud Grønningen (NMBU) og Olav Walthinsen (NTNU).

Her er juryens begrunnelse for vinneren:

«Dette temaet er mer aktuelt enn noensinne. Kommunenes store hodepine er hvordan store nedbørsmengder skal håndteres i byene. Oppgaven til Emily belyser denne problematikken og dokumenterer behovet for tverrfaglige og konkrete løsninger. Håndtering av ekstreme nedbørsmengder berører ikke bare nybygging og forsvinner ikke med det første. Hun identifiserer juridiske utfordringer for å sikre kommunens rett til å gjennomføre nødvendige tiltak, – hun foreslår en gjennomgang av lovverk som også kan sikre tiltak på eksisterende bebyggelse. Problematikken Emily tar opp har vanningeniørene og landskapsarkitektene jobbet med i lang tid, og i denne oppgaven trekker hun inn jussen og kommer dermed et skritt nærmere konkrete løsninger».

Juryen som har vært sammensatt med eksperter fra Universitetet i Oslo, Arkitekthøyskolen i Oslo, NMBU og Aspelin Ramm har verdsatt oppgavens kompleksitet og tverrfaglighet.

– Det er et imponerende arbeid som er lagt ned i denne masteroppgaven. Emily har greid å sette seg inn i, beskrive og analysere et stort sakskompleks og tilføre ny kunnskap. Jeg håper denne kunnskapen blir tatt i bruk i utforming av lovverk og kommunale prosesser som gjelder håndtering av overvann, sier juryleder Marianne Skjulhaug

Hun er er instituttleder for urbanisme og landskap ved Arkitektur og designhøyskolen i Oslo.

Powered by Labrador CMS