KVARTALET ASK: Urbaniums leilighetsprosjekt kommer til å endre Ask sentrum totalt.

Boligboom endrer bygda for alltid

Flere hundre leiligheter snur opp ned på hele det lille bygdesentrumet.

Publisert

I 2015 la Urbanium 34 millioner kroner på bordet for et snaut ti mål stort jorde i Ask sentrum i Gjerdrum kommune tre mil nord for Oslo. De 52 første av totalt 200 leiligheter i prosjektet i Kvartalet er priset fra 2,5 til 7 millioner kroner. Byggestarten er rett rundt hjørnet for leilighetene som skal være ferdig før jul neste år.

– Hittil er det solgt 29 leiligheter i første trinn, tre av dem etter vi tok over salgsoppdraget fra Eiendomsmegler 1 for noen få uker siden. Interessen er grei med tanke på at vi konkurrerer med flere andre prosjekter, sier Torkild Vinje i Privatmegleren.

LES OGSÅ: Ser for seg 900 leiligheter på fabrikktomta

Hver kvadratmeter i dette trinnet koster 55.000 kroner i gjennomsnitt, bortimot 25.000 lavere enn gjennomsnittet i Lillestrøm. Byggetrinn to med 33 leiligheter slippes ut i markedet etter sommeren, og så går det slag i slag til alt er ferdig om noen år.

– Kundene ser de får mye mer for pengene i Gjerdrum og kommunen regulerer fortløpende for både eneboliger og leiligheter. Kjøperne i Kvartalet kommer primært fra nærområdet, men flere fra andre steder på Romerike har også kjøpt, påpeker han.

Vinje trekker frem den korte avstanden inn til Oslo som et pluss.

LES OGSÅ: Alle de dyreste forsvant først

– Selv om Gjerdrum ikke har jernbanestasjon går det pendlerbusser inn til Oslo. Flere ser går fint an å bo i Ask og jobbe i byen uten å bruke bil, poengterer han.

Bunde Eiendom er også godt etablert med boligutvikling i Gjerdrum, og er i gang med et prosjekt som kan komme til å inneholde så mange som 500 leiligheter.

– Vestvang 1 med 60 leiligheter og næringslokaler ble ferdigstilt og utsolgt for et par år siden. Nå er vi i gang med Vestvang 2 – 134 leiligheter i fem blokker. Der er 21 leiligheter á 36 i de to første blokkene solgt allerede. Vi regner med at å være i gang med de to neste blokkene i løpet av høsten, og med de siste 62 leilighetene i den femte blokka til neste år, sier megler Eirik Løvseth i Eie.

LES OGSÅ: Blar opp 300 millioner for hindre trafikkaos

Han også forteller at de fleste kjøperne, i alle fall av de største leilighetene, er lokale folk.

– Interessen er god, og vi snakker om voksne folk som skal eller planlegger å flytte ut av eneboligene sine. Så er det også yngre som kjøper sin første bolig pluss noen innflyttere. Det har vært stor vekst i Gjerdrum i mange år og flere ser at kommunen er et godt alternativ til bosteder i og rundt Oslo, påpeker han.

Prosjektsjef Eivind Endresen i Bunde Eiendom påpeker at dette bare er starten på noe stort i Ask.

VESTVANG: Bunde Eiendom er i gang med et prosjekt som kan ende med 500 leiligheter.

– Vi har enda en regulert tomt der, og sammen med grunneier Hans Olav Ask kan vi fort vekk ende på 500 leiligheter totalt. Og det er snakk om billige boliger. I Vestvang 2 er snittstørrelsen 56 kvadratmeter som vi selger for 54.000 kroner. Hvor får du så lav kvadratmeterpris så nært Oslo, bare på Jessheim nærmer de seg nå 80.000, understreker han.

LES OGSÅ: Kjøpte Bundes næringslokaler i Gjerdrum

På et gammelt gårdstun like borti veien fra Kvartalet, er Gjerdrum Boliger ved Odd Sæther i gang med Skjønhaugtunet på en snaut 16 mål stor tomt. Her skal det bli rundt 160 leiligheter i fire blokker á fem etasjer. Det er én leilighet igjen av 33 i første trinn, og i byggetrinn to som ligger ute for salg nå er det solgt 19 av 42. De er priset fra 2,95 til 7,2 millioner kroner.

Kniplia litt utenfor sentrum er et av flere mindre prosjekter i Gjerdum – 18 rekkehus og to firemannsboliger. Sju av 13 boliger i første trinn er solgt allerede.I dag bor det 6.800 mennesker i kommunen, et antall som blir over 8.000 i 2040 skal vi tro SSB. Ifølge Akershus fylkeskommune var veksten på 1,8 prosent i 2018. Ullensaker med 4,7 og Lørenskog med 3,7 prosent leder veksten i fylket.

Powered by Labrador CMS