Bolig

Over 70.000 kroner kvadratmeteren

Rekordpriser i sørlandsbyen legger ingen demper på kjøperne.

RISØRHOLMEN: Det skal bygges 86 boliger på den gamle industritomta i havnebassenget i Risør.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Boligbygging på Risørholmen har vært på tapetet siden 2003, men først nå er transformasjonen av den gamle industrieiendommen i gang. Backe Prosjekt har nettopp startet byggingen av totalt ca 86 på øya like utenfor Risør sentrum. De fire første som settes opp i disse dager er eneboliger, resten blir rekkehus og leiligheter.

Boligene blir fra 56 til 138 kvadratmeter med felles garasje i kjelleren, og priser på godt over 70.000 kroner kvadratmeter ser ikke ut til å skremme kundene.

– Prisene har nesten ikke vært kommentert og heller ikke vært noen begrensning. Da vi la ut de 21 boligene første trinn i fjor sommer ble de fleste solgt med det samme. Nå er det bare to igjen, sier prosjektmegler Olav Aune i EiendomsMegler 1.

Første trinn skal stå ferdig neste sommer, i tillegg blir det lagt ut ni til i løpet av denne våren.

– Tanken er å inkorporere dem i første trinn og så blir det klargjort for neste fase. Det er selvsagt ønskelig å bygge alt suksessivt, men det kommer som alltid an på mottakelsen i markedet, påpeker han.

At det ikke er boplikt på Risørholmen har resultert i at noen boliger skal brukes som fritidsboliger.

– Det er en god blanding av kjøpere enten ved at de allerede bor i byen eller har bodd her før og kommer tilbake. Noen skal bo fast, andre vil ha det som fritidsbolig til de blir pensjonister og så flytte hit for godt, mens andre igjen skal kun ha det som fritidsbolig. Felles for de aller fleste er at de har en tilknytning til byen, poengterer han.

Prosjektleder Philip Stiansen i Backe sier det blir bygd for rundt 500 millioner kroner på Risørholmen.

– Vi regner med å bygge i fem trinn, og hvis alt går etter planen holder på til uti 2023, påpeker han.

Flisvika brygge

Noen hundre meter unna på sørsiden av Risør sentrum blir nok et gammelt industriområde transformert til en ny bydel med 95 boliger i vannkanten. Der står eiendomsutviklingsselskapet Kamperhaug bak Flisvika brygge, hvor det første byggetrinnet sto ferdig i fjor sommer. De siste 22 boligene bygges nå og skal ferdigstilles i juni.

– Vi har seks leiligheter igjen i første trinn og 14 i andre. Interessen har vært god hele veien, kanskje mest takket være den fantastiske beliggenheten i sjøkanten. Det blir nesten som å bo på en båt, sier eiendomsmegler Tobias Due i Nordvik.

Flisvika brygge var det første boligprosjektet i Risør som slapp boplikt. Det har resultert i en 50/50-deling på fastboende og fritidsboliger.

– De fastboende kommer fra Risør og omegn, mens de som skal bruke dette som fritidsbolig er bosatt i hele Sør-Norge. Boplikt eller ei har vært mye debattert i byen, men her har det fungert veldig bra siden så mange bor her fast, påpeker han.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris på boliger i Risør er rundt 20.000 kroner. Leilighetene på Flisvik brygge er priset fra snaut tre millioner til snaut ti millioner kroner, noe som gir en meterpris på om lag 50.000 kroner for trinn 1 og 60.000 kroner for trinn 2.

– Det er mye til å være Risør, og noen som var avhengige å selge lokalt først falt fra tidlig i prosessen. Men det virker som de fleste interessenter har kjøpt. Nå har vi visning hver eneste helg fra påske til oktober, og jeg tipper prosjektet er utsolgt innen neste sommer, påpeker Due.

Fakta

Byggherre på Risørholmen er Solsiden 1 AS som kontrolleres ifølge proff.no av

Løvenskiold Eiendom
Arne Lindstøl
Backe Prosjekt

Flisvika brygge utvikles av Kamperhaug i Sarpsborg.
Eiendomsutviklingsselskapet ble etablert av Lasse Fosby i 2012 bygger hovedsakelig i Østfold og Akershus, men har også levert prosjekter på Sørlandet.

Byrådet trakk seg fra stillingen
Aktuelt
Kjøper omsorgsboliger
Transaksjoner
Pangea med knalltall (+)
Analyse
Mageplask etter Entra-krav på 20 mill. (+)
Juss
Bedring på 50 mill. for Base Gruppen
Aktuelt
Oppdaterte eiendomsnyheter hver morgen kl 07.05 Meld deg på gratis nyhetsbrev her!
Innmaten er borte, nå starter oppbyggingen
Utvikling
Selger resten etter brannen (+)
Aktuelt
De har eiendom for nesten fem milliarder (+)
Analyse
Nå er han like stor som Statsbygg (+)
Analyse