JURYEN: Disse har plukket ut aktuelle kandidater som skal være med i kåringen av årets utgave av Eiendomsbransjens mektigste. F.v. Erling Dokk Holm, førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania, Thor Arne Brun, forlagsredaktør i Estate Media, Peter Malling sr., styreformann og gründer av Eiendomshuset Malling & Co og Mona Ingebrigtsen, administrerende direktør i Oslo Areal.

Ny kåring: Hvem er mektigst i eiendom?

Det vil bli avklart på Estate Nyheter i løpet av de nærmeste ukene. Og du kan være med på å avgjøre hvem dette blir.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er litt surrealistisk, svarte Baard Schumann da han ble kåret til Eiendomsbransjens mektigste i 2018. Bakgrunnen for reaksjonen var at han kort tid før avstemmingen måtte gå som administrerende direktør for Selvaag Bolig.

LES OGSÅ: Drama i toppen hos de mektigste

Nå lanseres årets utgave av Eiendomsbransjens mektigste. Det er gjort noen endringer, blant annet har det kommet på plass en jury som har jobbet frem aktuelle kandidater som senere skal legge grunnlaget for hvem det er mulig å stemme på.

Denne juryen har bestått av Mona Ingebrigtsen, administrerende direktør i Oslo Areal, Erling Dokk Holm, førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania, Peter T. Malling sr., styreformann og gründer av Eiendomshuset Malling & Co, samt Thor Arne Brun, forlagsredaktør i Estate Media.

Sammenlignet med fjorårets utvalg har det falt fra en del kandidater, og det har kommet til mange nye. Juryen har landet på 30 kandidater, hvor de første 10 presenteres i tilfeldig rekkefølge i dag.

LES OGSÅ: – Lokalt nettverk gir makt i eiendom

De neste 10 kandidatene presenteres førstkommende mandag, og de siste 10 kandidatene tirsdag. Onsdag morgen vil det bli åpnet for å legge inn stemmer, før «stemmelokalene» stenges noen dager etterpå.

De ti første kandidatene:

Thor Olaf AskjerSom daglig leder av Norsk Eiendom siden 2009 har Thor Olaf Askjer betydelig innflytelse til hvilke saker som skal frontes mot politikere og andre som står for styre og stell.

Før han ble daglig leder i Norsk Eiendom hadde han vært administrerende direktør i seks år i JM Byggholt, og hadde totalt jobbet i Byggholt-systemet i 20 år.

Greit å vite: Var blant de som ønsket Røkke-prosjektet Det Store Blå på Fornebu velkommen.

Anne Sofie BjørkholtEr eiendomsadvokat og partner i advokatfirmaet BAHR, og har tett dialog med mange av de største eiendomsaktørene i Norge.

Anne Sofie Bjørkholt har siden nyttår ledet eiendomsavdelingen i BAHR, og rangeres høyt på alle advokatundersøkelser.

Greit å vite: Da hun var 12 år jobbet hun som løkskreller for å få råd til rosa tights.

Bård BjølgerudBård Bjølgerud er en landets råeste dealmakere innen eiendom gjennom selskapet Pangea Paroperty Partners.

De siste årene har Pangea også gjort seg bemerket i hele Skandinavia.

Bjølgerud er svært ofte i kulissene når store eiendommer selges eller kjøpes. Bjølgerud startet sin karriere som journalist i Finansavisen.

Greit å vite: Har psykologi grunnfag fra universitet i Bergen.

Katharina BramslevEr daglig leder i Grønn Byggallianse, og står dermed i spissen for nærmere 300 aktører i bygg- og eiendomsnæringen som ønsker å bygge og forvalte grønt.

Utdannet sivilingeniør bygg, og har 30 års praktisk erfaring innen inneklima og miljøvennlige bygg. Har en klar målsetting om få eiendomsselskaper til å strekke seg til nye miljøhøyder.

Greit å vite: Står bak begrepet «Paris-proof-bygninger”, som står for bygg med lave klimafotavtrykk.

Victoria Maria Evensen (AP)Leder av Byutviklingskomiteen i Oslo. Beskrives som særdeles dyktig – og mektig. Ikke bare gjennom sitt verv, men også fordi hun navigerer saker gjennom bystyret, som krever både kløkt og innsats.

Har evne til å tenke langsiktig og klarer å se byens langsiktige utfordringer.

Greit å vite: Vil ha vekk bestemmelsen om hvor høyt og tett det skal bygges i Oslo, men ønsker samtidig ikke å rive velfungerende bomiljøer til fordel for «ensformig blokkbebyggelse».

Erling FossenDen daglige lederen i OMA (Oslo Metropolitan Area) er støtt og stadig å se i sammenhenger hvor eiendomsfolk vanker. Og nå er han på denne listen også.

Er fremskutt aktør for den norske deltakelsen under eiendomshappeningen Mipim i Cannes og setter dagsorden gjennom Oslo Urban Area.

Det sies om Fossen at han klarer å forene folk som ellers ikke hadde vært i stand til å snakke sammen.

Greit å vite: Glad i å provosere og er en nettverksbygger av rang, og kombinerer gjerne begge disiplinene.

Bjørn Rune GjelstenEr eier av Fabritius Gruppen gjennom sitt heleide selskap Gjelsten Holding. Selskapet eier en rekke kombinasjonseiendommer, og har vært blant de som har satset tungt i Bærum gjennom boligutviklingsselskapet Profier. Her har han blitt populær hos eneboligeierne, da han blar opp store beløp for å sikre seg videre utbyggingsarealer.

Greit å vite: Utviklingsaktør som i større og større grad markerer seg.

Gunnar GjørtzSom leder av KLP Eiendom, som er et av Norges største eiendomsselskaper, er Gunnar Gjørtz en naturlig kandidat på listen over de mektigste i eiendom. Tok over i 2010 etter Steinar Manengen, som hadde sittet som direktør i Nora Eiendom/KLP Eiendom i 28 år.

Har bakgrunn både fra Løvenskiold Vækerø, Netcom og Tandberg, og har også en periode i England og Frankrike for det multinasjonale konsernet Lyonnaise des Eaux.

Greit å vite: Står bak kjøpet av landets dyreste kjeller; Barcode-kjelleren til 829 millioner kroner.

Mathis GrimstadMathis Grimstad er administrerende direktør i Stor-Oslo Eiendom, et selskap som selv beskriver seg som Norges største partnereide eiendomsutvikler.

Utvikler og gjennomfører mange prosjekter, enten alene eller sammen med andre. Har dermed stor innflytelse på byutvikling.

Fembarnsfaren er utdannet snekker og har i tillegg ingeniørutdanning fra Sverige, han ble sivilingeniør i Canada, har to MBA fra Sør-Afrika og holder nå på med et executive-program ved Harvard.

Greit å vite: Har gitt ut barneplate sammen med sin mor.

Edgar HaugenEdgar Haugen arvet bilinteressen fra sin far med samme navn, og det var derfor naturlig at han slo seg inn på kjøp og salg av brukte biler da han etablerte virksomhet på 1980-tallet.

Da eiendomsmarkedet lå på bunn på 1990-tallet, kjøpte han sin første leilighet, som ble pusset opp og videresolgt.

Fortjenesten viste seg å være langt bedre enn på bilsalg, og i dag eier Haugens selskap Ragde Eiendom 1,18 millioner kvadratmeter næringseiendom og har nærmere 550 leiligheter for utleie.

Greit å vite: Anslaget på antall kvadratmeter næringseiendom i Edgar Haugen-systemet er og blir et anslag, da han selger og kjøper hele tiden.

Powered by Labrador CMS