YDALIR: Slik blir den nye bydelen i Elverum når alt står ferdig om 10-15 år.

Utvikler for fire milliarder kroner

Ydalir blir den nye bydelen i Elverum, en til to kilometer øst for sentrum. Nå er alt klart for boligbygging.

Publisert Sist oppdatert

– Skolen med plass til 350 elever og barnehagen bygges nå og skal stå ferdig til skolestart 2019. I tillegg er vi ferdig med nesten all infrastruktur, og vi har solgt ni av ti tomter. Det meste av rammene er på plass, og her blir det utbygging i 10-15 år fremover, sier prosjektleder Anna-Thekla Tonjer i det kommunalt eide Elverum Tomteselskap.

Hun snakker om det 330 mål store området på østsiden av riksveg 25 i retning Trysil, som i dag stort sett er et grustak. Ydalir som bydelen skal hete, er det største boligprosjektet Elverum har sett på lenge og skal dekke mye av fremtidens behov.

– Her skal det bygges for opp mot fire milliarder kroner, 350 millioner av dette er kommunens kostnad med skole og barnehage. I tillegg har vi investert 130 millioner i infrastruktur som en del av tilretteleggingen og klargjøringen av området. Når de første reguleringsplanene er ferdig, forhåpentligvis til høsten, går byggestarten for de første boligene, påpeker Tonjer.

Det var de store grunneierne Aakran Eek, Svenkerud og OVF som opprinnelig dro dette i gang på begynnelsen av 2000-tallet. Omreguleringsprosessen var ferdig i 2010, og i 2013 kjøpte Elverum Tomteselskap store arealer. Selskapet har dermed blitt den store pådriveren for utviklingen som virkelig skjøt fart i 2015.

– Som den desidert største grunneieren kan vi stille krav til utbyggerne som kjøper tomter. Hvert felt blir bygd ut av hver sin utbygger, som stort sett er lokale eller regionale aktører. De har troen på oss og mener det er attraktivt å være med å bygge den nye bydelen. Så har det vært noen utbyggere som har valgt å takke nei, sier prosjektlederen.

Boligene blir en miks av eneboliger, tomannsboliger, rekkehus og blokker på inntil fem etasjer. Det er Nordbolig, Bakke Eiendom, R-Byggetjenester, Vikingbygg/Norgeshus Elverum og Enter Gruppen/Vi Invest som har kjøpt tomter så langt. Utbyggerne er i ulike faser, noen har planene nokså klare, andre skal først bygge om noen år og har ikke startet detaljplanleggingen.

– Elverum har vokst jevnt i alle år, en vekst som har vært drevet av store offentlige arbeidsplasser som sykehuset, høyskolen og Forsvaret. Selv om veksten har flatet litt ut nå, er det fortsatt behov for sentrumsnære boligområder. Vi tenker at dette er en bydel for alle. Skolen og barnehagen i hjertet av området gjør Ydalir attraktivt for barnefamilier. Voksne mennesker som vil ut av eneboligene sine men ikke er klare for å bo midt i byen, får her umiddelbar nærhet til marka og butikker. Også førstegangsetablerere kan finne boliger her, så vi håper naturligvis på en god blanding, påpeker hun.

Tonjer legger også til at den sentrale beliggenheten på Østlandet gjør Elverum populært.

– Dette er et regionalt knutepunkt, med kort vei til blant annet Gardermoen. Og vi merker godt den store trafikken hver fredag og søndag med hytteturistene fra Trysil som stopper her for å handle, påpeker hun.

Elverum Tomteselskap er medlem i ZEN (et forskningssenter ledet av SINTEF Byggforsk og NTNU), og i den forbindelse blir Ydalir et pilotprosjekt i hvordan utvikle en miljøvennlig bydel. Her blir det lave energi- og vedlikeholdskostnader, økt bruk av tre i byggingen, og fokus på godt inneklima og trivsel. Dette gjenspeiler seg i energiløsninger som fjernvarme og solcelle, og transportløsninger.

– Å være pilot legger mye av premissene i formen og oppmerksomheten rundt Ydalir, og vi jobber med bilkollektiv, sykkelveier og kollektivtransport. Skolen bygges med tanke på flerbruk etter skoletid. Sånn former vi fremtidens måte å bo på med trivsel og aktivitet, sier Anna-Thekla Tonjer.

De andre grunneierne i Ydalir er Terje Svenkerud, Trysilhus Nordøst og Elverum kommune.

Powered by Labrador CMS