SØLVPARKEN: Dette prosjektet skal bygges midt i sentrum og får 68 leiligheter. Ill.: Rift

Full fart fremover i Sølvbyen

Den såkalte Sildetomta i Kongsberg sentrum lå nærmest brakk i 40 år og var et hett samtaleemne i mange år. Nå er Stor-Oslo Eiendom i gang med sitt bolig- og næringsprosjekt. Dette er ett av flere byggeprosjekter i byen.

Publisert Sist oppdatert

Et par hundre meter unna Kongsberg stasjon er Veidekke nettopp ferdig med sprengningsarbeidet, og i det som nå er et stort hull i bakken skal de bygge totalt 68 blokkleiligheter oppå en parkeringsgarasje og 10.000 kvadratmeter storhandel i to etasjer. Totalentreprisen lyder på 348 millioner kroner før moms, og går alt etter planen kan det bety at noen av kjøperne får feire julen 2020 i sine nye boliger.

– Vi har solgt 49 leiligheter hittil, og de på rundt 85 og 100 kvadratmeter har vært de mest populære. Dette prosjektet er det mest vellykkede i byen hittil og har fått mye positiv omtale, sier Lars Bredeveien i Eiendomsmegler1.

Sølvparken er tegnet av Halvorsen & Reine arkitekter. Prisene går fra 2,69 til 9,59 millioner kroner, noe som satte en ny standard i byen da de ble sluppet.

– Ti millioner kroner for en leilighet i Kongsberg var ikke dagligdags og betød et hopp i pris og standard i forhold til hva som er bygd før, men prisene er akseptert og vi ser nå andre prosjekter ta etter. De fleste kjøperne i Sølvparken er godt voksne mennesker som vil flytte fra enebolig til leilighet, selv om det finnes innslag av yngre kjøpere særlig på toromsleilighetene, påpeker han.

Sølvparken får syv toppleiligheter, og en av dem er allerede solgt.

– Selv om det nå begynner å dra seg til har vi fortsatt leiligheter igjen i alle segmenter, og i det siste er det særlig toromsleilighetene som er solgt. Vi vet dessuten av erfaring at når bygget begynner å reise seg går det unna flere, inkludert de på toppen. Vi har daglig kontakt med interessenter, men mange vil gjerne se bygget før de bestemmer seg, sier Bredeveien.

Elkjøp, Europris og dagligvare

Flere handelsaktører har ifølge utbygger fått øynene opp for prosjektet. Elkjøp og Europris er blant dem og de etablerer butikker på henholdsvis 1.650 og 1.800 kvadratmeter. Elektrogiganten flytter dermed fra Stortorvet og får tre ganger så mye plass å boltre seg på i Sølvparken. I første etasje kommer en stor dagligvare på 2.150 kvadratmeter, og det betyr at godt over 70 prosent av arealet er leid ut.

– Vi er svært glade for å få med oss Europris og Elkjøp inn. De er profesjonelle, gode og attraktive leietakere som vi har stor tro på i våre lokaler. Vi har også fått på plass dagligvareaktøren, men ønsker ikke å gå ut med hvem det er ennå, sier prosjektleder Hans Kristian Woldstad i Stor-Oslo Eiendom som regner med det er plass til to-tre aktører til før næringsarealene er fylt opp.

Stadig flere boliger i åsen

Også utenfor sentrum skjer det ting på utviklingsfronten. Siden utviklingen i Gamlegrendåsen på østsiden av Lågen startet for 40 år siden, er det bygd snaut 1.500 boliger der og blitt Kongsbergs største boligområde. Men det utvikles stadig mer der, som prosjektene Gamlegrendåsen Terrasse. Her skal Backe Prosjekt bygge 35 blokkleiligheter der den dyreste på 168 kvadratmeter koster ti millioner kroner.

– Siden 2008 har vi jobbet med Gamlegrendåsen Terrasse. Det er derfor hyggelig at prosjektet endelig er blitt en realitet, og at salget er i gang. Første salgstrinn består av 36 leiligheter, melder selskapet etter at kontrakten med entreprenør nylig ble signert.

De eier sammen med Bøhmer Holding (Bjarne Bøhmer er prosjektleder i Backe Prosjekt) tre boligtomter i Gamlegrendåsen der de totalt skal bygge 90 leiligheter. PV Arkitekter har tegnet prosjektet som etter planen skal stå ferdig mot slutten av neste år.

I samme området skal Pilares Eiendom i Drammen utvikle Sølvgrenda, 12 like kjedede boliger på 117 kvadratmeter hvorav ni inngår i første byggetrinn. Alle boligene er såkalte smarthus over tre plan, og Mesterhus Buskerud skal bygge dem.

– Hittil er seks solgt og som med alle prosjekter vi selger ser vi at en god del går ved salgsstart. Så stopper det litt opp inntil byggingen er i gang og folk får se prosjektet. Da er det lettere å selge resten, sier eiendomsmeglerfullmektig Katrine Sunde i Privatmegleren Drammen.

Hun forteller at utbygger er i gang på tomta, og at boligene skal stå ferdig høsten 2020. Prisene fra 3,99 til 4,35 millioner kroner er normalt for Kongsberg, og kommer til å øke til 4,5 millioner i det siste byggetrinnet.

– Alle som har kjøpt hittil er allerede bosatt i Kongsberg. Det er stort sett voksne mennesker der noen vil ha større eller nyere bolig, andre har truffet hverandre i voksen alder og kjøper noe sammen, og barnefamilier, påpeker hun.

Fakta

Gamlegrendåsen Terrasse AS eies ifølge proff.no av:

Backe Prosjekt 75%.Bøhmer Holding 20% (Familien Bøhmer i Kongsberg).Leiar Invest 5%.

Pilares Eiendom eies av:

Mont Investor 40% (Fredrik Rustan Torgersen og Peter Hougen – 28,813% hver).Brødrene Jensen 26,665%.Formel Eiendom 16,667% (Håkon Arnstorp og Knut Bremer 50/50).Jostein Hellumsand 16,667%.

Powered by Labrador CMS