Transaksjoner

Milliardtransaksjon i Oslo sentrum

Entra selger tre eiendommer til Aberdeen for 1,1 milliarder kroner og kjøper samtidig St. Olavs plass 5 for 850 millioner.

Entra-sjef Arve Regland og fund manager Knut Haraldson i Aberdeen Standard Investments signerer eiendomstransaksjoner til nesten 2 milliarder kroner.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Det er eiendommene St. Olavs Plass 5 og Tollbugata 1A, Pilestredet 19/21 og Pilestredet 28 som inngår i den store bytteavtalen som børsnoterte Entra gjør med Aberdeen Eiendomsfond Norge I. Mens de tre eiendommene Aberdeen kjøper har en eiendomsverdi på 1,1 milliarder kroner, er eiendomsverdien for St. Olavs plass 5 på 850 millioner kroner. Entra har lenge vært interessert i å kjøpe St. Olavs Plass 5, som ligger rett ved selskapets store utbyggingsprosjekt Tullinkvartalet.

– Vi har i lang tid hatt en dialog med Aberdeen som har vært knyttet til St. Olavs Plass 5, og ble etter hvert enige om å bytte eiendommer. Denne eiendommen passer godt inn i vår strategi og portefølje, sier Entras adm. direktør Arve Regland til Estate Nyheter.

Men Aberdeen ville ikke bare selge en attraktiv sentrumseiendom uten at de hadde sikret seg noen andre kontoreiendommer. Dermed ble en byttehandel et godt alternativ.

– Vi er et eiendomsfond som i stor grad har kapital fra pensjonskasser og stiftelser. Vi vil ha en portefølje med mindre utviklingspreg. Nå får vi eiendommer som er i god teknisk stand som sikrer løpende cash flow. Eiendommene har en spennende beliggenhet og er utleid til gode og solide leietakere, sier Knut Haraldson, fund manager i Aberdeen Standard Investments.

– Det er nettopp denne typen eiendom som vi ønsker å være investert i. Vi har flere fond og mandater som ønsker eksponering mot sentrale kontoreiendommer i Oslo, Bergen og Trondheim, og kan således bli aktive på kjøpersiden også fremover, sier Jens-Petter Guthus, leder for transaksjoner hos Aberdeen Standard Investments.

Det er Aberdeen Standard Investments som har stått for transaksjonen på vegne av Aberdeen Eiendomsfond Norge I. Wikborg Rein har vært juridisk rådgiver for Aberdeen, mens Haavind har vært juridisk rådgiver for Entra.

Entra har store planer for St. Olavs plass 5 og Tullinkvartalet.

– Vi har nå to prosjekter i Tullinkvartalet; det nye bygget til Juridisk fakultet og et nytt kontorbygg i Universitetsgata 7-9. Begge byggene er på ca. 22 000 kvadratmeter hver. Vi vil også starte rehabiliteringen av Universitetsgata 2 i første kvartal neste år. St. Olavs gate 5 er et godt supplement til det clusteret i området, og vi vil rehabilitere eiendommen etter hvert, sier Regland.

St. Olavs plass 5 er en eiendom på 16 530 kvadratmeter som er fullt utleid til Juridisk fakultet Universitetet i Oslo. Leietakeren flytter inn i Entras nye bygg i Tullinkvartalet desember 2019. Som en del av leieavtalen i Tullinkvartalet, tok Entra over leieforpliktelsene til Universitetet i St. Olavs gate 5. Den forpliktelsen løper ut 2025, men nulles nå ut.

Tollbugata 1A er under rehabilitering og har en leieavtale med Tolldirektoratet på en 15 års kontrakt. Areaelet er på 9000 kvadratmeter. Pilestredet 19/21 er på 7067 kvadratmeter og er utleid til Regjeringsadvokaten og Namsfogden i Oslo. Pilestredet 28 har et areal på 3590 kvadratmeter.

Må møte som tiltalt i retten denne uken (+)
Juss
Vil hedre sin avdøde kone på Fornebu
Utvikling
Vil bygge flere hundre boliger (+)
Bolig
Rentetoppen er nådd
Play
Midlertidig uteservering på Sukkerbiten
Aktuelt
Ikke gå glipp av noe! Meld deg på nyhetsbrev her!
Ukens tips – Anleggsbidragsmodellen
Juss
Tempelridder konket igjen
Aktuelt
Byggherrehjørnet: Ansvar for offentlige tillatelser i totalentrepriser
Juss
Fredensborg kjøper 83 mål for utvikling (+)
Utvikling

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.