Nyheter

Treg start på julehandelen

Ved inngangen av desember gikk julehandelen fortsatt tregt. Black Friday har mye av skylden for den svake utviklingen, men kampen om julegavekronene blir stadig tøffere for norsk varehandel.

DESEMBER-SMELL FOR BUTIKKENE: Black Friday synes å ha tatt mye av julehandelen. Omsetningen i begynnelsen av desember er lavere enn på samme tid i fjor.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Mens siste uken i november leverte positive julehandelstall som følge av Black Friday, viser Kvaruds julehandelsindeks at omsetningen i uke 48 gikk ned med 3,2 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

– Det er klart at Black Friday flytter stadig større deler av julehandelen til siste uken i november. Det sier noe om hvor viktig denne dagen har blitt for enkelte bransjer, sier Bror William Stende, direktør for Faghandel i Virke.

I begynnelsen av november tilsa Virkes prognoser at man ville bruke mer penger på julehandel i år enn i fjor. 

Brukte mindre på klær og sko
Størst omsetningsnedgang hadde kles-, sko- og veskebutikkene med 9,1 prosent. For virksomheter innen service og tjenesteyting gikk omsetningen ned med 8 prosent. Videre gikk omsetningen i butikkene innen hus og hjem ned med 3,2 prosent, mens spesialbutikkene omsatte for 2,7 prosent mindre enn de gjorde i sammenlignbar uke i fjor. Mat og drikke og serveringsstedene var de eneste som hadde positiv vekst denne uken sammenlignet med fjoråret, med en økning på hhv. 0,5 og 0,4 prosent.

Det er heller ikke bare Black Friday som stjeler omsetning fra butikkene i desember. Samlet vekst de siste fire ukene, har ligget på beskjedne 1,7 prosent, og for kles-, sko- og veskebutikker har omsetningen gått ned 0,2 prosent sammenlignet med fjoråret.

– Vi handler stadig mer av varene på nett, spesielt innen kategorier som klær og sko, og det er klart at konkurransen for de fysiske butikkene blir stadig tøffere, sier Stende.

Spesialbutikker og butikker innen mat og drikke, er de som har gjort det best de siste fire ukene, med en vekst på hhv. 2,1 og 2,2.

Les også: – Flere vil gå konkurs

Tøffere kamp om julegavekronene
De fysiske butikkene møter også konkurranse fra flere kanter. Vi bruker stadig mer av lommeboka vår på tjenester, også i julen.

– Over 20 prosent av norske forbrukere planlegger å kjøpe tjenester i form av reiser, konserter og andre opplevelser i julegaver i år, forteller Stende.

Les også: Grünerløkka puster Bogstadveien i ryggen

Trenden er størst blant de ynge; av de under 30 år planlegger opp mot 30 prosent å kjøpe en form for tjeneste i julegave, mens kun 17 prosent av de over 60 planlegger det samme. Av de som planlegger å kjøpe tjenester i julegave, planlegger flest (41 %) å kjøpe konsertbilletter, mens 34 prosent oppgir at de skal gi opplevelser.

Videre planlegger 30 % å gi reise i julegave, mens 10 % oppgir å skulle gi pleie/spa/behandler i julegave.

Ser svært alvorlig på saken (+)
Analyse
Vil utvide kjøpesenter med boliger
Utvikling
Skal drive restaurantene i Munchmuseet (+)
Aktuelt
Boligøya er verdt to milliarder kroner (+)
Bolig
Utleiers ABC – Del 31 – Sted, dato og signatur
Juss
Ikke gå glipp av noe! Meld deg på nyhetsbrev her!
Sammen for å løfte sentrum (+)
Utvikling
Blir partner i DARK
Karriere
Tar omkamp etter å ha blitt dømt til å betale 40 millioner
Bolig
Investor må bla opp etter uklar avtale (+)
Analyse

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.