Kronikk

Over 30.000 boliger må takseres

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

I en kronikk i Estate Nyheter mandag skrev advokatene Morten Christophersen og Christian Råum i EY at Oslo kommune kan ha undervurdert den betydelige takseringsjobben man står overfor for å komme i mål med eiendomsskatten.

I tidsnød

Eiendomsskatt for boliger skal innføres i 2016, og eiendomsskattegrunnlaget skal bygge på skatteetatens ligningsverdier.

Selv om det gjør takseringsjobben lettere for kommunen å benytte ligningsverdier fremfor å taksere alle boligene, tror advokatene i EY at kommunen fort kan havne i tidsnød.

Les også: Hvem får regningen?

Mangler opplysninger

Av ulike årsaker er det er nemlig ikke alle boliger som har en ligningsverdi som kan benyttes. Dette er for eksempel tilfelle når skatteetaten ikke har fått de nødvendige opplysningene fra boligens eier. I slike tilfeller må boligen takseres.

– Erfaringer fra andre kommuner viser at så mye som 10-15 prosent av boligene må takseres. Det er dermed ikke usannsynlig  at minst 30.000 boliger i Oslo må takseres, mener Morten Christophersen og Christian Råum i EY.

Deadline 30. juni

Utfordringen til Oslo kommune er at eiendomsskatten må være utskrevet innen 30. juni, og takseringen må derfor være ferdig før den tid.

– Det er helt klart at kommunen må raskt på banen, sier administrerende direktør Are Andenæs Huser i Norges TakseringsForbund.

Les også: Eiendomsskatt på kunstig høye verdier

Les også: – Slår inn på fastsettelse av kjøpesum

Kan rekke det

Han mener at det skal være mulig å gjennomføre takseringen før sommeren, gitt at kommunen snur seg raskt rundt.

– Men det avhenger av hva slags opplegg som velges. Jeg vet at kommunen jobber med hvordan dette skal løses. Det er veldig viktig at metoden som velges ikke medfører noe vilkårlighet i takseringen, sier Huser.

Har kapasitet

– Har takseringsbransjen kapasitet til å gjennomføre over 30.000 takseringen før sommeren?

– Ja, det tror jeg. Men, igjen; det avhenger av hvilken metode som legges til grunn, svarer Are Andenæs Huser i Norges TakseringsForbund.

Les også: Ja, det blir eiendomsskatt

Advarer gårdeiere etter utelivssuksess
Play
R8 får gjennomgå (+)
Aktuelt
– Alle snakker om «flyskam», men dere står jo for 40 prosent av verdens CO2-utslipp
Tech
Ukens tips: Ekspropriasjon og rettslig vern
Juss
Kjøperen av Carew-eiendommen tredoblet overskuddet (+)
Analyse
Les alle PLUSS-sakene ett sted Klikk her!
Selger for 1,6 milliarder
Transaksjoner
Byggherrehjørnet: Force majeure i entrepriseforhold
Juss
109 leiligheter for 500 millioner (+)
Bolig
Langer ut mot Byantikvaren
Utvikling

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.