Nyhter

– Bør bli færre og større gårdeiere

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Mange bysentre taper markedsandeler i kampen mot handleområder utenfor sentrum. Dette skjer på tross av at politikere og innbyggere ønsker attraktive og levende bysentre.

I en ny rapport fra Transportøkonomisk institutt (TØI )settes søkelyset på hvordan sentrum kan bli mer attraktivt for handels- og servicebedrifter. 

Les også: Paleet gjenåpner

 

Les også: Ny sjef på storsenteret

Les også: Skrinlegger sentersatsning

Les også: – Fornebu S kan bli en annerledes kjøpesenter

Det anbefales i rapporten at gårdeierskapet i de mest sentrale delene av sentrum konsolideres. Den fragmenterte gårdeierstrukturen i mange norske bysentre skaper problemer knyttet til eiendomsutvikling, å kunne tilby egnede lokaler og å kunne organisere og strukturere handelstilbudet slik at det er attraktivt for de handlende. 

Rapporten påpeker at sentrum ofte mangler et mottaksapparat som kan profilere området og lokaler overfor potensielle utleiere, og forhandle med dem på profesjonelt vis. Kjøpesentrene har alt dette, og fremstår ofte som bedre steder å lokalisere seg for de som driver handel og service. 

Les også: Vil stanse handelslekkasjen

Les også: Dette savner vi på kjøpesentrene

I rapporten foreslås flere løsninger på dette. En anbefaling er at gårdeierskapet i de mest sentrale delene av sentrum bør konsolideres slik at det blir færre og større gårdeiere.

Videre anbefales det at ny byutvikling styres mot sentrum; både boliger, arbeidsplasser og andre aktiviteter som genererer mennesker i bygatene.

– Stat og fylkeskommune kan også bidra med verktøy og en tilskuddsordning. En siste stor og viktig utfordring er å få alle aktørene til å dra sammen for å styrke sentrum, sier TØI-rapporten.

Les også: Polet til Aker Brygge

Les også: Gjelsten selger Bekkestua Senter

Rapporten er skrevet på oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD). Det er gjennomført caseundersøkelser i fire byer (Hamar, Drammen, Asker og Mosjøen) og spørreundersøkelser til plansjefer og sentrumsforeninger i norske bykommuner.

Les også: Pizzakjeden Domino´s jakter lokaler

Les også: Disse kjedene vurderer Norge

Les også: Investorene satser på shopping

Les også: Obs! må legge ned Hypermarked

Les også: Shopper mer shopping

Les også: Vil utvikle handelspark

 

Hotell-MVA blir redusert (+)
Juss
Skal bygge 44 leiligheter for 105 mill
Bolig
UtviklingsABC – Del 8 – Særlig om konsesjon og eiendomsutvikling (+)
Juss
Blodrøde tall i mars
Aktuelt
Får 125 mill for å holde aktiviteten opp
Aktuelt
Skjer'a? Få med deg alt. Bli abonnent her!
En skrell som tar livet av mange aktører
Aktuelt
Gladmelding om betalingsutsettelse og mva (+)
Juss
Kjøper 2000 boliger i Nederland
Transaksjoner
Vika Project Finance kjøper i Drammen (+)
Transaksjoner

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.