Nyhter

Ingen avgjørelse for svindeltiltalt

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Etter at Løkkevik først ble frikjent i 2012 valgte statsadvokaten i Rostock å prøve saken i en høyere rettsinstans. Flere tidligere delstatspolitikere er også under etterforskning i forbindelse med saken, og både delstatsministere og andre sentrale politikere er kalt inn som vitner. 

Les også: Har tilbragt flere måneder i fengsel

Rettsaken har pågått siden midten av januar, og så langt har 25 vitner måtte forklare seg. Det sagt, det er ingen ting som tyder på en snarlig domsavgjørelse, skal vi tro tysk media.  

Venter på polske myndigheter

Frem til nå har retten fokusert på to hovedpunkter i tiltalen mot Løkkevik. Det første er en mulig skattesvindel i forbindelse med bruk av utenlandsk arbeidskraft. Det store spørsmålet i denne saken er om de polske arbeiderne faktisk var selvstendig næringsdrivende eller ikke, og retten venter nå på mer informasjon fra polske myndigheter før de kan gå videre. 

Les også: Frifunnet av Høyesterett

Les også: Havnet i heisen ved dom

Tiltale: Svindel i 100-millionersklassen

Den mest alvorlige anklagen mot Løkkevik er om han urettmessig fikk utbetalt 13.5 millioner Euro, eller om lag 104 millioner kroner, i subsidier i perioden 2002 til 2006 i forbindelse med hotellprosjektet Hohe Düne utenfor den tyske byen Rostock. I følge aktoratet skal Løkkevik ha gitt falske opplysninger om hotellutbyggingen, og prosjektet skal på en kunstig måte ha blitt delt opp i to mindre selskaper for å få mere støtte.

I løpet av våren har Løkkevik selv vært på tiltalebenken 24 ganger for å forklare seg, og hans forsvarer er sikker på at saken nok en gang vil gå i Løkkeviks favør. 

– Vi er trygg på at mistanken om subsidiesvindel viser seg å være ubegrunnet, sa hans forsvarer Alexandra Wagner, etter det siste møtet før retten tok sommerpause.

Aktoratet sier på sin side at de har bevis som underbygger mistanken mot nordmannen. Hva som blir enden på denne saken er derfor høyst uvist. Det eneste som juryen virker å være enige om nå er at saken er komplisert og forvirrende. 

Les også: – Gå ikke i forliksrådsfella

Les også: Staten tapte sak om søksmålsadgang 

Tror på frifinnelse

I september vil retten vurdere en tredje anklage mot Løkkevik. Denne gangen er spørsmålet om investoren brukte midler fra hotellet til å bygge sitt private hus. 

– Selv om det er umulig, da huset stod ferdig to år før hotellet, hevder aktoratet dette, sier Løkkeviks talsmann, Staphan Clausen til Estate Nyheter. Han sier videre at de som har fulgt saken forventer en frifinnelse, også på dette punktet, og at en domfellelse er svært usannsynlig. Skulle derimot Løkkevik bli dømt, kan strafferammen bli på inntil 10 års fengsel.

Les også: Ikea-tvist for retten

Les også: Thon tapte millionrettssak

Les også: Skattesmell i lagmannsretten

Les også: Ny dom reduserer faren for MVA-tap

 

Hotell-MVA blir redusert (+)
Juss
Skal bygge 44 leiligheter for 105 mill
Bolig
UtviklingsABC – Del 8 – Særlig om konsesjon og eiendomsutvikling (+)
Juss
Blodrøde tall i mars
Aktuelt
Får 125 mill for å holde aktiviteten opp
Aktuelt
Ikke gå glipp av noe! Meld deg på nyhetsbrev her!
En skrell som tar livet av mange aktører
Aktuelt
Gladmelding om betalingsutsettelse og mva (+)
Juss
Kjøper 2000 boliger i Nederland
Transaksjoner
Vika Project Finance kjøper i Drammen (+)
Transaksjoner

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.