HAR SKAPT UKLARHET: Telenor-dommen som Høyesterett avsa i 2015 har skapt uklarhet om hvorvidt det foreligger fradragsrett for mva på kostnader knyttet til salg av eiendom og av aksjer i eiendomsselskap, selv om eiendomsselskapet er fellesregistrert. Mva er en gjenganger i saker for Høyesterett.

Et mva-drama i flere akter

Spenningen innen mva-området er på sterkt oppadgående kurve.

Publisert

Denne uken avholdt Estate Media seminar i samarbeid med BA-HR og EY om det dramaet som nå utspiller seg rundt mva-fradrag for transaksjonskostnader.

MVA-EKSPERT: Camilla Hammer Solheim.

Momsdronningene Agnete Haugerud og Camilla Hammer Solheim loset forsamlingen gjennom viderverdighetene, og professor dr. juris Frederik Zimmer satte det hele i et historisk skatte- og avgiftsmessig perspektiv.

Mva er en gjenganger i saker for Høyesterett. De fleste store advokathusene har nå egne mva-advokater. I tillegg har revisjonshusene store avdelinger som utelukkende jobber med mva.

Les også: Skattedirektoratet trekker tilbake egne uttalelser

Telenor-dommen Den såkalte Telenor-dommen Høyesterett avsa i 2015 har skapt uklarhet om hvorvidt det foreligger fradragsrett for mva på kostnader knyttet til salg av eiendom og av aksjer i eiendomsselskap, selv om eiendomsselskapet er fellesregistrert. Det foreligger langvarig og fast praksis for fradrag når eiendomsaksjeselskaper selges ut fra en fellesregistrert enhet.

MVA-EKSPERT: Agnete Haugerud.

Finansdepartementet har uttalt at fradrag er utelukket etter Telenor-dommen. Klagenemnda for merverdiavgift har imidlertid innrømmet fradrag i slike saker og mener Finansdepartement tolker dommen for vidt. Dette har medført at Finansdepartementet har saksøkt Klagenemnda, og i august braker det løs i Oslo tingrett.

Les også: – Synspunktet i Telenor-saken kan ikke overføres til eiendomsbransjen

En ekstra kuriositet er at den nye Skatteklagenemnda er saksøkt, ikke den Klagenemnda som fattet vedtaket. I mellomtiden ligger alle klagesaker om dette temaet på vent.

Men det er også gode nyheter å hente. I januar i år ble avsagt en lagmannsrettsdom som utvider retten til fradrag for mva på transaksjonskostnader ved kjøp av eiendomsselskap. Det har vært fast praksis at kjøper av eiendomsaksjeselskap ikke får fradrag for mva på transaksjonskostnadene med mindre kjøper fra før har et fellesregistrert eiendomskonsern hvor det nyinnkjøpte eiendomsselskapet skal innlemmes. Lagmannsretten slår fast at fradrag gis på basis av eiendommens utleieprofil også der kjøper ikke fra før av har et fellesregistrert eiendomskonsern.

MVA-EKSPERT: Frederik Zimmer.

Dommen er anket, men om den slipper inn for Høyesterett er fremdeles uvisst.

Følg med!Derved har vi fått en situasjon der fradrag innrømmes ved kjøp av et eiendomsselskap, men nektes ved salg av et eiendomsselskap. Her gjelder det å følge med videre. Aktører bør kreve fradrag, men legge ved opplysninger.

Man bør dessuten være obs på at det gjelder en tre års frist for å kreve fradrag bakover i tid.

Les også: – Eiendomsbransjen går et spennende moms-år i møte

Powered by Labrador CMS