TREKKES UT: Arealledigheten på Lysaker er redusert med nærmere 20.000 kvadratmeter, men ifølge DNB Næringsmegling er årsaken at lokalene er lagt i fryseboksen, snarere enn at arealene er absorbert av nye leietakere.

Nå står 820.000 m2 tomme i Oslo

For andre halvår på rad faller ledigheten i kontormarkedet, og samlet står det nå 820.000 kvadratmeter ledige kontorkvadratmeter.

Publisert

 

– Det tilsvarer 8,3 prosent og er en nedgang 0,7 prosentpoeng over de siste 12 månedene. Dette er vendepunktet fra en trend med økende ledighet i Oslo, Asker og Bærum som følge av blant annet svak etterspørsel fra leietakere relatert til oljeindustrien, sier analytiker hos DNB Næringsmegling, Mads Hofrenning Wanderås.

Les også: Tror ikke på økt nybygging før i 2019

Lav nybygging mye konverteringDNB Næringsmegling er nå ute med sin siste markedsrapport. Der skriver de blant annet at ledigheten toppet i følge DNB Næringsmegling ut høsten 2015, og prognosen tilsier at ledigheten tenderer nedover til 7,1 prosent ved utgangen av 2019.

– Hovedårsakene til den reduserte ledigheten er en svekket tilbudsside med lav tilførsel av nye kontorbygg, høy grad av konvertering av kontorlokaler og moderat, men positiv arealetterspørsel, sier Wanderås.

I rapporten skriver de at nybyggingen vil være lav både i år og neste år, og samlet vil den utgjøre henholdsvis 70.000 kvadratmeter i 2016 og 90.000 kvadratmeter i 2017.

– Kontoreiendommer har flere bruksalternativer. Godt hjulpet av høye boligpriser ser vi fortsatt omfattende konvertering, som kombinert med lav nybygging medfører en negativ tilførsel av kontorbygg i 2016. Vi venter at tendensen vil fortsette frem til 2019, sier Wanderås.

Les også: Forventer stigende leiepriser fremover

Flere offentlige søkIfølge DNB Næringsmegling er det fortsatt god aktivitet i leiemarkedet, men med noen geografiske unntak. De ser også en klart økende interesse for nybygg som ferdigstilles i 2018 og 2019.

– Store offentlige brukere er ute med søk gjennom Statsbygg, og flere av disse mottar til dels svært mange tilbud. Vi erfarer at det er høy etterspørsel og god betalingsvillighet for sentrumsnære lokaler med høy standard, sier Wanderås.

Unntaket finner man ifølge analysesjefen langs vestaksen hvor oljerelaterte selskaper fortsatt nedbemanner og dermed reduserer arealbehovet.

– Det er både en del fremleie, men vi erfarer også at gårdeiere trekker objekter fra markedet for å videreutvikle eiendommene. Dette er for eksempel tilfelle på Lysaker hvor vi ser en nedgang i kontorledigheten på nesten 20.000 kvadratmeter, men hvor lite kommer fra ren arealabsorbsjon, sier Wanderås.

Les også: Nå lysner det i leiemarkedet

Les også: Bytte av leietaker koster 2,5 års leie

Mindre rammetOslo, Asker og Bærum ble i mindre grad rammet av den oljerelaterte nedbemanningen som fant sted etter oljeprisfallet fra 2014 enn andre regioner, og har hatt en positiv sysselsettingsvekst i perioden. DNB ser likevel fortsatt eksempler på dønninger med kostnadsbesparelser innenfor oljesegmentet, som igjen medfører lavere arealetterspørsel.

– Vi oppfatter så langt at det er høy aktivitet i kontormarkedet, med god interesse fra leietakere innen både offentlig og halvoffentlig virksomhet samt private næringer utenom oljenæringen. Vi mener det er flere sentrale indikatorer som peker mot en vekst i kontorsysselsettingen, sier Wanderås.

Les også: – Overraskende godt leiemarked i Oslo

Les også: Arealledigheten på vei ned i Oslo

Powered by Labrador CMS