INGEN NETTOVEKST: I henhold til Unions analyser blir det ingen nettotilførsel av nye kontorbygg i Oslo de to neste årene, og dette borger for leieprisvekst i samme periode.

Tror ikke på økt nybygging før i 2019

Nettoveksten i antallet nye kvadratmeter forblir rundt null, men fra og med 2019 ser Union for seg at byggeaktiviteten kan ta seg opp.

Publisert

 

– Samlet brutto nybygging vil i perioden 2016 til 2018 være på rundt 250.000 kvadratmeter, noe som innebærer et årlig snitt på drøyt 80.000 kvadratmeter. Dette er betydelig under gjennomsnittet på 130.000 kvadratmeter de siste 15 årene, sier analysesjef i Union, Jo W. Gullhaugen.

Samtidig tas et tilsvarende volum kontor ut av markedet for å konverteres til bolig og andre formål.

– Nettoveksten på tilbudssiden forblir dermed rundt null, sier Gullhaugen.

Les også: Forventer stigende leiepriser fremover

Flere faktorerFra og med 2019 ligger imidlertid mye til rette for tiltakende nybygging, ifølge Union. For det første viser de til at flere store leietakere da har kontraktsutløp, slik at det blir lettere å skaffe ankerleietakere i prosjektene.

– For det andre vil økt optimisme og bedre vekstutsikter bidra til at både leietakerne og utviklerne blir mer offensive, sier Gullhaugen.

For det tredje har den sterke yieldkompresjonen de siste årene ført til at gapet mellom eiendomsverdiene og byggekostnadene har økt mye.

– Dette øker risikoen for at vi får en sterkere tilbudssidevekst litt frem i tid, sier Gullhaugen.

Les også: Nå lysner det i leiemarkedet

Les også: Bytte av leietaker koster 2,5 års leie

Fall i kontorledigheten legger til rette for ny leieprisvekstI Unions siste markedsrapport tar de også for seg kontorledigheten i Oslo, Asker og Bærum. Ifølge Union er ledigheten nå 7,9 prosent, noe som betyr at ledigheten har flatet ut etter at den steg gjennom 2014 og starten av 2015.

– Ettersom nettotilførselen av nye arealer på tilbudssiden er rundt null for øyeblikket viser det at etterspørselen fortsatt er svak, sier Gullhaugen.

Union forventer imidlertid at kontorledigheten skal falle med om lag ett prosentpoeng i året frem mot 2019.– Vi forventer at etterspørselen etter kontor skal ta seg opp i takt med at veksten i norsk økonomi bedres. Med nullvekst på tilbudssiden ligger det da godt til rette for en relativt sterk nedgang i ledigheten.

Markedsbalansen vil tippe gradvis i utleiers favør, noe som legger grunnlaget for solid vekst i leieprisene fremover.

– Våre prognoser innebærer at vi får en leieprisvekst på 4 prosent i 2017, 6 prosent i 2018 og 8 prosent i 2019, sier Gullhaugen, som legger til at dersom prognosene slår til vil realleien i 2019 kun være tilbake på 2014-nivå.

Les også: – Overraskende godt leiemarked i Oslo

Les også: Arealledigheten på vei ned i Oslo

Powered by Labrador CMS