GODT OVER SNITTET: Prisveksten på borettslagsleiligheter i tredje kvartal i år var nesten dobbelt så høy som gjennomsnittet de siste 15 årene, viser tall fra Norske Boligbyggelags Landsforbund.

Mener prisveksten vil dempes i løpet av høsten

NBBL-sjef Thor Eek maner til å holde hodet kaldt, og forventer avdempet prisvekst i tiden fremover.

Publisert

Prisen på borettslagsboliger økte 1,3 prosent i 3. kvartal. Det siste året har prisen på borettslagsboliger økt med 5,3 prosent. Det viser tall fra Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).

Historisk er 3. kvartal preget av moderat vekst. En gjennomgang av tallene tilbake i tid, viser at stigningen på 1,3 prosent 3. kvartal ligger godt over gjennomsnittet på 0,7 prosent 3. kvartal de siste 15 årene.

Gjennomsnittsprisen på borettslagsboliger i 3. kvartal er 2 529 264 kroner, hvorav andelen fellesgjeld utgjør 11,2 prosent.

Les også: Høyeste nyboligsalg siden 80-tallet

Tre årsaker til prisvekst– Prisveksten har siden påsketider vært sterk. Det skyldes tre årsaker. For det første fører lave renter til at vi låner mer. For det andre har norsk økonomi snudd til det bedre og den tredje årsaken er psykologi. Det er en forventning i boligmarkedet om at prisene skal fortsette å stige, sier Thor Eek, administrerende direktør i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).

– Hold hodet kaldtBoligmarkedet er fortsatt preget av store regionale forskjeller. Prisveksten er høy på Østlandet, spesielt i Oslo hvor boligprisene har steget hele 19,9 prosent det siste året. Andre steder er veksten mer moderat. I Stavanger hvor boligprisene i lang tid har falt, er det tegn til bedring.

Les også: OBOS-prisene opp 24,3 prosent i år

NBBLs Thor Eek maner til å holde hodet kaldt.

– Det er viktig at boligkjøpere, så vel som myndighetene holder hodet kaldt i dagens boligmarked. Rentebunnen kan være nådd og det er moderate vekstutsikter for norsk økonomi. Og sist men ikke minst må vi tilbake til 80-tallet sist det ble gitt like mange igangsettingstillatelser i landet samlet sett.

NBBL forventer dermed at den elleville boligprisveksten vi har sett på Østlandet, og da spesielt Oslo, vil dempes utover høsten.

Powered by Labrador CMS