Rentefradrag i fare

Rentefradraget kan ryke for mange eiendomsbesittere hvis Scheel-utvalget får det som de foreslår.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det regjeringsoppnevnte utvalget la tirsdag morgen frem sitt forslag til skatteendringer, og de foreslåtte endringene er til dels nokså dramatiske.

Et flertall i utvalget foreslår blant annet at alle renter, også renter betalt til uavhengig långiver, skal kunne avskjæres i fradragsbegrensningen. Partner Lars Helge Aasen i PwC (bildet) peker på at utvalgets flertall foreslår å stramme inn den såkalte rentesjablongregelen, slik at den avskjærer en større andel av rentefradragene, også eksterne renter.

Maks. 45 prosentFlertallet foreslår en fradragsramme på 45 prosent av resultatet før EBIT, det vil si driftsresultatet etter av- og nedskrivninger.

– Dette forslaget vil medføre at regelen vil avskjære rentefradrag også for selskap som ikke har muligheter til overskuddsflytting. Utvalgets flertall mener at hensynet til en effektiv regel mot overskuddsflytting er viktigere enn å skjerme enkelte høyt belånte selskap. Dette vil ramme en stor gruppe som aldri har bedrevet skatteplanlegging i form av overskuddsflytting, sier Aasen til NE nyheter.

Ikke fradragHan trekker frem et enkelt eksempel som kan illustrere poenget: En eiendom kjøpes for 100 og netto yield (direkteavkastning) er 6, og skattemessig avskrivninger utgjør også 6. – Da får du overhodet ikke fradrag for renter, heller ikke eksterne, kommenterer Aasen.

Dersom nettoyield er 8 og avskrivninger 4, blir EBIT 4. Dette gir et potensielt rentefradrag på 1,8 (45 prosent av 4, red.anm.).– Ved å finansiere kjøpet med 40 prosent egenkapital og 60 prosent banklån, vil rentekostnaden med en rente på 4 prosent bli 2,4, men du får kun fradrag for 1,8, advarer PwC-partneren.

Terskelbeløpet foreslås dessuten nedsatt fra 5 millioner kroner til 1 million kroner på selskapsnivå. I tillegg foreslås det kildeskatt på renter til utlandet slik at renter rammes totalt sett hardt av forslagene fra utvalget.

Dramatisk endretLars Helge Aasen er bekymret for konsekvensene hvis Scheel-utvalget får det som de vil, selv om han nyanserer ved å si at endringene må veies opp mot forslaget om å redusere selskapsskatten fra 27 til 20 prosent.

– Mange som allerede er i markedet, vil kunne få sine kalkyler dramatisk endret, og det vil kunne påvirke nyinvesteringer. Det gjenstår se de nærmere detaljene i reglene og om dette blir vedtatt, men her rammes i så fall mange av kompliserte og tekniske regler som slår rett på avkastningen, sier Aasen.

Powered by Labrador CMS