God svensk avkastning

Totalavkastningen i det svenske eiendomsmarkedet i fjor ble over 10 prosent.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Ferske tall fra IPD Svenskt Fastighetsindex viser at det svenske eiendomsmarkedet i 2010 ga en totalavkastning på 10,4 prosent. Etter to år med fallende svenske eiendomsverdier ble 2010 et vendepunkt, med en verdiøkning på 5,0 prosent.

IPD forklarer de økte eiendomsverdiene med en kombinasjon av fallende avkastningskrav og økte leiepriser. Det er imidlertid ganske stor forskjell mellom de ulike segmentene. Kontoreiendommer ga den høyeste avkastningen med 10,6 prosent, mens industrieiendommer havnet på bunn blant delsegmentene med 4,6 prosent.

Industrieiendommer, som Northern Logistic Property har mange av i Sverige, leverte imidlertid den høyeste direkteavkastningen med 7,4 prosent, men opplevde et verdifall gjennom fjoråret på 2,7 prosent. Til sammenlikning steg de svenske kontoreiendommene i verdi i 2010 med 5 prosent, det samme som totalmarkedet.

Direkteavkastningen i fjor for alle segmentene var 5,2 prosent, som er noe lavere enn tidligere år. IPD forklarer den fallende avkastningen med høyere markedsverdier. I den svenske eiendomsindeksen inngår også boligeiendommer, og direkteavkastningen her var bare 3,1 prosent i fjor, som er det laveste nivået i indeksens 27-årige historie. Boligeiendommer har i tidligere år ligget på topp i avkastning, men ble i fjor slått av både kontor- og butikkeiendommer.

De svenske eiendomsaksjene hadde et veldig sterkt år i fjor og en totalavkastning på 50 prosent, mens det svenske aksjemarkedet som helhet ga 25 prosent.

– Kontoreiendommer i Stockholm CBD, som under finanskrisen falt kraftig i verdi, har hentet seg kraftig inn igjen i 2010. Dette segmentet hadde en totalavkastning på 13,8 prosent. Det skyldes at avkastningskravet har falt med 0,3 prosentpoeng, samtidig som markedsleiene har økt med 5 prosent, kommenterer Christina Gustafsson, som leder de nordiske aktivitetene til IPD (Investment Property Databank).

Årlig totalavkastning i det svenske eiendomsmarkedet de seneste tre årene er 2,7 prosent, de seneste fem årene 7,6 prosent, mens årsavkastningen de seneste ti årene er 6,4 prosent. Kontoreiendommer har underprestert i alle disse periodene, mens butikkeiendommer har ligget over den totale markedsavkastningen.

I den svenske IPD-indeksen for 2010 inngår totalt 19 eiendomsporteføljer med en sammenlagt verdi på 227 milliarder svenske kroner, fordelt på 1105 eiendommer. En av deltakerne i indeksen er Aberdeen Asset Management.

De norske IPD-tallene legges ikke frem før 18. mars. Fjorårstallene viste en totalavkastning på 4,8 prosent etter et overraskende lavt verdifall på 1,1 prosent.

Powered by Labrador CMS