Aktuelt:

RISIKO: Mortens Balterzen i Finanstilsynet frykter finansiell ustabilitet. Foto: CF-Wesenberg
RISIKO: Mortens Balterzen i Finanstilsynet frykter finansiell ustabilitet. Foto: CF-Wesenberg

Vil stramme inn låneforskriften, men Norges Bank sier nei

Mens Finanstilsynet vil stramme inn låneforskriften ytterligere, sier Norges Bank at den bør holdes uendret.

Publisert Sist oppdatert

Saken er oppdatert med kommentar fra Norsk Eiendom.

Det er i Finanstilsynets råd om endringer i utlånsforskriften til Finansdepartementet. at forslaget om innstramminger kommer frem. Finanstilsynet foreslår at maksgrensen for lånetaker samlede gjeld ved nye lån reduseres fra 5 til 4,5 ganger brutto årsinntekt. Tilsynet vil også utvide forskriftsreguleringen til å også omfatte lån til forbrukere med pant i annet enn bolig. Samtidig vil Finanstilsynet også redusere fleksibilitetskvoten fra 10 til 5 prosent. Forslagene begrunnes med økt risiko for finansiell ustabilitet,

I foreningen Eiendom Norge rister de oppgitt på hodet.

– Det er ekstremt spesielt at de kommer med dette nå. Det innebærer en ganske kraftig innstramming i muligheten til å få lån, sier Henning Lauridsen, administrerende direktør i Eiendom Norge til E24.

Han har i stedet foreslått at hele forskriften skrotes.

– Det er i praksis ikke behov for en utlånsregulering med en rente på det nivået vi har nå. Renteøkningene vil gi en utlånsrente et sted mellom 4 og 5 prosent, som i seg selv vil dempe gjeldsveksten ytterligere, sier Lauridsen til E24.

Samtidig gjør Norges Bank det klart at de ikke ser noen behov for endringer i låneforskriften. Norges Bank vil heller at forskriften gjennomgås grundigere før den utløper i 2024.

Norsk Eiendom reagerer kraftig på Finanstilsynets forslag om å stramme inn utlånsforskriften ytterligere.

– Finanstilsynets iver etter å stramme inn ytterligere er en veldig dårlig ide i dagens pressede boligmarked hvor mange fra før av sliter med å få endene til å møtes. Det vil ramme vanlige lønnstakere som ønsker bolig, særlig i pressområder. Norsk Eiendom støtter å videreføre dagens forskrift med mindre endringer slik blant annet Norges Bank og DNB har tatt til orde for, sier adm direktør Tone Tellevik Dahl i Norsk Eiendom. Hun mener fleksibiliteten i boliglånsforskriften i sterkere grad bør målrettes til spesielle grupper som førstegangskjøpere og andre med lav egenkapital og høy betjeningsevne.

Norsk Eiendom mener egenkapitalkravet bør vurderes redusert fra dagens 15 prosent.

– Egen bolig er viktig for livskvaliteten for den enkelte innbygger. Norsk Eiendom applauderer alle tiltak som fører til at flere kan eie egen bolig. I første omgang mener vi at en målretting av boliglånsforskriften, og bedre tilrettelegging for boligbygging, vil hjelpe flere inn i boligmarkedet. Ytterligere innstramming av boliglånforskriften nå vil legge sten til byrden for dem som står utenfor markedet, sier Tone Tellevik Dahl.

Powered by Labrador CMS