TROR PÅ 110-130 MILLIARDER: Magnus Havikbotn Jacobsen i DNB Næringsmegling venter et totalt transaksjonsvolum på 110 til 130 milliarder kroner i 2022.
TROR PÅ 110-130 MILLIARDER: Magnus Havikbotn Jacobsen i DNB Næringsmegling venter et totalt transaksjonsvolum på 110 til 130 milliarder kroner i 2022.

Transaksjonsvolum på 56 milliarder i første halvår

DNB Næringsmegling har registrert 180 transaksjoner så langt i år med en samlet verdi på 56 milliarder kroner.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver senioranalytiker Magnus Havikbotn Jacobsen i en markedsoppdatering mandag som har overskriften «Aktivt første halvår i transaksjonsmarkedet». Han skriver at volumet i Norge fortsatt er høyt, tross økte renter, økt inflasjon og resesjonsfrykt.

«Markedet oppleves imidlertid mer selektivt, og vi ser fortsatt meget god interesse for de mest attraktive eiendommene på tvers av segmentene. Usikkerheten oppleves derimot større enn i senere år, og det er knyttet stor spenning til hvordan de kommende månedene vil utarte seg», skriver DNB Næringsmegling-analytikeren.

Han forventer en periode med økt avstand mellom kjøper og selgers forventninger, noe som kan gi noe lavere aktivitet i en periode.

I flere byer utenfor Oslo er det fortsatt et høyt aktivitetsniå, med en omsetning av næringseiendom på 5,5 milliarder kroner i Drammen og 6,4 milliarder i Stavanger i første halvår.

Så langt i år har DNB Næringsmegling talt opp 180 transaksjoner for 56 milliarder kroner. «Vi er med dette et godt stykke bak rekordåret i fjor, men samtidig på nivå med de andre seneste årene per første halvår. Faktisk er vi foran fire av de fem siste årene målt i antall transaksjoner. Vår forventning er at vi tross en nedgang sammenlignet med i fjor, vil ende i intervallet 110-130 mrd., som i så tilfelle vil innebære et av de mest aktive årene i historien», skriver analytikeren.

I tillegg til kontor, er lager- og logistikk det mest omsatte segmentet hittil i år, med et volum på over 14 milliarder kroner. Halvparten av den omsetningen er relatert til rundt Stor-Oslo. Handel er et annet segment med et høyt aktivitetsnivå. «Segmentet har ikke hatt den samme yieldnedgangen som eksempelvis lager og kontor, og vi har registrert flere kjøp av kjøpesentre utenfor Oslo. Auroras siste kjøp av Gulskogen kjøpesenter, Buskerud Storsenter og Maxi Hamar er blant de største omsetningene i år», skriver DNB Næringsmegling i oppdateringen.

Etter vårens renteøkninger, har også de lange rentene steget kraftig. Man må tilbake til 2012 for å se de samme nivåene som i dag, og dermed er yieldgapet borte. DNB Næringsmegling forventer at de økte rentene vil påvirke yieldene i tiden som kommer, og har justert estimatet på prime yield til 3,5 prosent. Det forventes videre press oppover gjennom året.

Powered by Labrador CMS