Mesteparten av bygulvet i Bjørvika samles i ett nytt selskap. Ill.: OSU
Mesteparten av bygulvet i Bjørvika samles i ett nytt selskap. Ill.: OSU

Madison med storkjøp i Bjørvika

Amerikanske Madison International er tilbake i det norske markedet etter en storavtale som gir de nesten alt av de publikumsrettede lokalene i Bjørvika.

Publisert Sist oppdatert

Avtalen, som er tilrettelagt av Arctic Securities, innebærer seks transaksjoner som gir Madison tilnærmet full kontroll over de kommersielle publikumsrettede arealene på bygulvet i Bjørvika. Madison kjøper Sørenga, Sørengkaia og de tilhørende parkeringsfasilitetene på Sørenga og Munch Brygge. Samtidig har Oslo S Utvikling akseptert et bud på butikk-, kultur- og serveringslokalene i Barcode og nordre del av Bispevika.

Det er gjennom det nyopprettede selskapet Oslo Bay District at Madison har gjort kjøpet. Carl Erik Kreftings Carucel skal etter hvert stå for den kommersielle forvaltningen av eiendommene.

Ved å kjøpe Sørenga, Sørengkaia og de tilhørende parkeringsfasilitetene på Sørenga, samt Munch Brygge, har Oslo Bay District sikret seg kontroll over et utleibart areal på 11 000 kvadratmeter og 270 parkeringsplasser. Det planlagte kjøpet av Barcode og Bispevika Nord vil tilføre ytterligere 27.000 kvadratmeter med utleibart bruttoareal, og dermed bringe totalarealet på grunnplan til 38.000 kvadratmeter.

– Vår visjon er å utvikle Bjørvika til Norges mest attraktive område, og vi er glade for å selge bygulvet til en kjøper som vil bidra til at denne visjonen virkeliggjøres. OSU fortsetter å utvikle boliger og kontorer i Bjørvika, samt næringslokaler på andre tomter vi kontrollerer i Bjørvika. Frem til inngåelse av bindende kjøpekontrakt vil vi også videreføre vårt utleiearbeid i Barcode og Bispevika Nord, sier adm. direktør Rolf Thorsen i Oslo S Utvikling i en kommentar.

Arctic Securities har vært Madisons rådgiver i struktureringen, fasiliteringen og finansieringen av de seks ulike transaksjonene som utgjør majoriteten av bygulvet i Bjørvika og som inngår i det nye selskapet Oslo Bay District. Akershus Eiendom har vært OSU’s rådgiver, samt Stor Oslo’s rådgiver ifm. salget av Munch Brygge.

Mads Syversen i Arctic Securities sier til Estate Nyheter at han ikke kan si noe om den samlede verdien på de seks transaksjonene som har fire selgere.

– Det er jo alltid komplisert med transaksjoner uansett størrelse. Her startet det med at vi la inn et bud på Sørenga, tenkt som et syndikeringsprosjekt. Samtidig hadde vi noen tanker om å samle alt av de kommersielle publikumsrettede virksomhetene på Sørenga. Så viste det seg at mulig å få tak i Munch Brygge og parkeringene. Og så kom OSUs bygulv ut i markedet. Vi begynte jobbingen i juli 2018, så det har vært en lang prosess, sier Syversen.

Han synes det er hyggelig at Madison nå er tilbake i Norge etter å ha eid Statoil-bygget (Equinor nå) på Fornebu og hatt en joint venture med Søylen Eiendom for Eger og Steen og Strøm-magasinet.

– De gjorde det veldig bra der og sett etter nye muligheter i Norge, sier Arctic-sjefen.

– Vi har jobbet tett sammen med Arctic Securities siden 2012 i forbindelse med våre tidligere transaksjoner i Norge, og er svært fornøyde med at Arctic tidligere i høst presenterte oss for ideen om å sikre eierskap av bygulvet i Bjørvika, som vi mener vil være verdiskapende for områdets fremtidige utvikling. Bjørvika har alle forutsetninger for å bli Norges mest attraktive bysentrale område. For å hente ut områdets fulle potensiale er det avgjørende å sette sammen et velfungerende bygulv gjennom et samlet eierskap. De forskjellige eiendomsutviklerne, med OSU som utviklere av Barcode, Bispevika Nord og Bispevika Sør i spissen, har gjort en fremdragende jobb med å legge grunnlaget for bygulvet. Sammen med Carucel er vår visjon og vårt ønske å skape et samlet brukertilbud på bakkeplan som bygger videre på hovedideene som danner grunnlaget for OSU sin utvikling av området og Bjørvikas unike kvaliteter, hvilket vil sikre et best mulig totaltilbud, sier Derek Jacobson, Co-Chief Investment Officer og Managing Director for European Investments i Madison.

Tellus Eiendom har solgt næringsseksjoner og parkeringsanlegget på Sørenga. 60 Grader Næringsmegling har vært Tellus Eiendoms rådgiver i forbindelse med det salget.

Powered by Labrador CMS