TRUER DEN NORSKE BOLIGMODELLEN: - Vi er bekymret for fremtidig boligforsyning og den norske boligmodellen, sier administrerende direktør i Boligprodusentene, Lars Jacob Hiim.

Svakeste nyboligsalg noensinne. - Det er behov for tiltak

- Første halvår 2023 er det svakeste første halvår vi har målt på salg og igangsetting av nye boliger. Nå bygges det alt for få boliger, sier administrerende direktør i Boligprodusentene, Lars Jacob Hiim.

Publisert Sist oppdatert

Det årlig gjennomsnittlige boligbehovet er på 29 384 boenheter. I første halvår er det solgt 6 945 boenheter og igangsatt 6 138 boenheter.

– Krisen i boligforsyningen rammer førstegangskjøpere og alle som trenger bolig. Nå bygges kapasiteten i boligbransjen ned, og det vil ta lang tid å bygge den opp igjen. Vi er derfor bekymret for fremtidig boligforsyning og den norske boligmodellen, sier administrerende direktør i Boligprodusentene, Lars Jacob Hiim.

– Juni-tallene viser fortsatt nedgang i salg. Samtidig er det positivt at vi ser en liten oppgang i igangsetting. Det er likevel den nest svakeste igangsettingen vi har målt i juni måned, og kommer etter svært dårlige igangsettingstall i de foregående månedene.

– Nå er det lokalvalg, og det har stor betydning hvilken boligpolitikk lokalpolitikerne vil føre. Det er positivt at boligpolitikk er på dagsorden, men det viktige er at vi får kommunestyrer som faktisk prioriterer og planlegger for nye boliger. Det er nå behov for raskere og mer forutsigbare plan- og byggesaksprosesser, sier Hiim og legger til:

– Det er behov for tiltak for å unngå at boligkrisen biter seg fast og blir langvarig.

Hiim lister oppfølgende forslag til tiltak:

Husbanken må ha tilstrekkelige rammer og få flere virkemidler, som:

- deleie-modeller for å avlaste boligkjøperes egenkapitalkra

- risikoavlastninger for utbygger for å få igangsatt prosjekter

Etablere et samarbeid mellom stat, kommune, Husbank og utbyggere for å bygge boliger for flyktninger, eldre og utleie

Føre en finanspolitikk som demper rentepresset og får kontroll på inflasjonen

Powered by Labrador CMS