Bolig:

MANGEL: Advokat Guro Tuv mener at planforslaget mangler adekvate konsekvensutredninger, som gjør det mulig å vurdere hvilken samlet effekt de ulike tiltakene vil medføre.

Småhusplanen: «Høringsfristen er for kort til å få en forsvarlig offentlig debatt»

Guro Tuv i Advokatfirmaet Oslo Legal mener at en høringsfrist på 3 måneder ikke er egnet til å oppnå god kvalitetssikring,

Publisert

Blant de mange som har sendt inn høringsuttalelse til Plan- og bygningsetaten i forbindelse med den reviderte Småhusplanen i Oslo, er advokat Guro Tuv i

Advokatfirmaet Oslo Legal AS. Dette selskapet bistår jevnlig eiendomsbesittere med utvikling av eiendom, og bistanden ytes til privatpersoner så vel som utbyggere.

I uttalelsen påpeker hun at det oppfordres til en offentlig debatt om ny småhusplan, «men når høringsfristen er så kort som dette, vil en forsvarlig faglig offentlig debatt ikke kunne finne sted».

– Høringsfrister på under 3 måneder er ikke egnet til å sikre god kvalitetssikring, og vil trolig vise seg ved at mange høringsinstanser som burde vært hørt, ikke inngir høringssvar, skriver Tuv.

Hun mener planforslaget bærer preg av et ønske om å oppnå et bestemt politisk formål, fremfor en nøytral redegjørelse med en forsvarlig begrunnelse for et planforslag som gjør til dels dype inngrep i borgernes rettssfære.

– Etter vår oppfatning mangler planforslaget adekvate konsekvensutredninger, med fremleggelse av datagrunnlag, som gjør det mulig å vurdere hvilken samlet effekt de ulike tiltakene vil få. Hvor mange eiendommer er egentlig utnyttbare når man legger inn alle de ulike forslagene? Dette kan vi ikke se at etaten har redegjort tilfredsstillende for.

– Etaten påpeker selv at forslaget vil medføre reduksjon i nye småhus i byen. Færre boliger i småhus innebærer nødvendigvis flere boliger i blokk. Etter vår oppfatning er det ikke gitt at slike boligtyper gir bedre bokvaliteter, hverken for beboere eller naboer. Den forskning vi kjenner til, er delt, påpeker Tuv.

Hun mener det dermed må forutsettes at det også fremlegges en plan for hvordan dette boligtapet skal sikres, samt hvordan etaten ser for seg å sikre et tilstrekkelig antall boliger til en by i stadig vekst bestående av boligtyper som folk vil og har økonomi til å kjøpe.

Hennes klare anbefaling er å beholde dagens utnyttingsgrad, gjerne også med utvidelser for noen områder i planen.

– Uheldig fortetting mener vi i all hovedsak var et produkt av tidligere plan, men i den grad slike prosjekter omsøkes, kan kommunen forhindre gjennomføring ved saksbehandlingen, i tillegg til at man til syvende og sist har muligheten til å avslå søknader vha. «skjønnhetsparagrafen». Kommunen har derfor allerede adekvate verktøy for å oppnå den type boliger som er ønsket, skriver Tuv.

Powered by Labrador CMS