TO ALVORLIGE ULYKKER: De seneste årene har det vært to svært alvorlige badeulykker i Bjørvika. Estate Nyheter stiller spørsmål om sikkerheten god nok.
TO ALVORLIGE ULYKKER: De seneste årene har det vært to svært alvorlige badeulykker i Bjørvika. Estate Nyheter stiller spørsmål om sikkerheten god nok.

Populært badeområde kan være livsfarlig

En omkom og en annen ble lam, nå vurderer kommunen å oppgradere badesikkerheten i Bjørvika.

Publisert Sist oppdatert

I 2018 omkom en ung mann etter en badeulykke på Sørenga Sjøbad i Oslo. Natt til søndag 30. mai i år brakk Geir Kåre Nyland ryggen, da han stupte fra Tomtekaia, ved Munch-museet. Nå er han lam fra brystet og ned.

Estate Nyheter stiller spørsmål om

badesikkerheten i Bjørvika, og hvorvidt kommunen har merket badeplassene godt nok.

– Som så mange ganger før gikk han ut til kaia for å stupe, men denne gangen skulle det gå så innmari galt. Det var for dårlig merket, og ingen kunne vite at her var det en fare som lå under overflaten. Han traff bunnen med hodet først, skriver hans gode venn, Norges største MMA-profil, Emil Meek i en melding på Spleis. Han står bak en innsamlingsaksjon for Nyland på Spleis.

Politiet undersøker sikkerheten

Innsatsleder Arve Røtterud sier til TV2 at politiet nå undersøker om det burde vært skiltet enda tydeligere i området.

– Det er skiltet, men kanskje det skal skiltes bedre. Vi undersøker også hvor dypt det er, og om det ligger noe i vannet, sier Røtterud til TV2.

POPULÆRT: Bjørvika er blitt et populært badeområde.
POPULÆRT: Bjørvika er blitt et populært badeområde.

Seksjonsleder for etterforskning av alvorlige voldssaker ved Oslo politidistrikt, Anne Solem tok kontakt med Oslo kommune i anledning ulykken i 2018 ifølge Dagbladet. Da opplyste kommunen om at anlegget på Sørenga er stengt mellom 22 og 06, og at det ikke er lov til å bade på stedet da.

– På brygga er det også skiltet om at det ikke er lov å stupe på grunn av grunt vann. Vi har vært i dialog med Oslo kommune i dag, og vurderer om det er nødvendig med mer skilting, uttalte Solheim til Dagbladet.

Mener ansvaret ligger hos kommunen

– Det ligger noe i vannet som Geir Kåre har truffet. Det kan se ut som byggeavfall, sier Abbas Fazal, som var sammen med Nyland den dagen, og vitne til den forferdelige badeulykken. Han forteller at han i utgangspunktet var skeptisk til Tomtekaia, da det ligger litt stein og annet rundt i området, men ettersom det er en offentlig plass og mange badet der, trodde de det var trygt.

KRITISK: Abbas Fazal, som var sammen med Geir Kåre Nyland da ulykken inntraff, er kritisk til manglende skilting.
KRITISK: Abbas Fazal, som var sammen med Geir Kåre Nyland da ulykken inntraff, er kritisk til manglende skilting.

– Jeg forstår at det skal være visuelt vakkert på utsiden av Munch-museet, men det burde stått noen store tydelige skilt med en gang du kommer inn på området, for da hadde vi ikke badet der. Skiltingen på bryggekanten er vanskelig å se. De er for små. Når du står og prater ser du ikke de få skiltene som er satt opp. Det er vel totalt 8 skilt langs en brygge på 150 meter, fremhever han.

Fazal påpeker at Oslo har blitt en badeby, der det er lagt opp til at man skal kunne bade langs hele bystripen, og at folk antar at dette er trygt.

– Når man åpner nye plasser er det viktig at alt er ferdigstilt, hvis ikke er tydelig skilting helt nødvendig. Det er ikke egent å bade på Tomtekaia, når det er 1 ½ meter ned til vannet og en stripe med noe udefinerbart som ligger i vannet. Det er livsfarlig, understreker han og legger til at det hadde vært interessant og sendt noen dykkere ned for å se hva som ligger der.

Kommunen har bestilt flere skilt

Guro Birkeland Tangen, pressekontakt i Bymiljøetaten i Oslo kommune, sier til Estate Nyheter at Geir Kåre Nylands ulykke er noe de tar på alvor.

– Dette er en veldig lei ulykke som vi tar vi på alvor. En slik ulykke er alltid en for mange. Per i dag har vi skilt på bryggekanten som advarer om at vannet er grunt og at det er forbudt å stupe fra kanten. I lys av ulykken er det, som et umiddelbart strakstiltak, bestilt inn flere av disse skiltene for å øke synligheten, sier Tangen. På spørsmål om det er godt nok sikret svarer hun at det er per i dag skiltet cirka hver 8-10 meter, og at kommunen nå ser på løsninger for å informere enda bedre.

– Utbygger går over de stedene hvor det er grunt i indre del av havnebassenget i Bjørvika, og vil skilte hver 5. meter. På Munch Brygge er det allerede skiltet så tett, påpeker hun.

Vurder økt sikkerhet

Kommunen skal gjøre utredninger for å vurdere om det er behov for å øke sikkrenheten ytterligere.

– På kort tid har det blitt opparbeidet og åpnet stadig nye offentlige byrom i Bjørvika-området, og vi ser på antall besøkende at dette er populære områder. Derfor pågår stadig arbeidet med å gjøre det så trygt som mulig, gitt observasjon av bruken av områdene. Vi vil videre gjøre utredninger og se på behovet for å gjøre ytterligere tiltak for å forhindre at slike tragiske ulykker skjer igjen, understreker Tangen. – Utover arbeidet vi nå skal gjøre med utredning og vurdering av ytterligere tiltak, vil vi også oppfordre innbyggere og øvrig publikum om å være forsiktige når de skal bade, fortsetter hun.

Ikke gjort noen nye tiltak

– I 2018 døde en ung mann etter en badeulykke på Sørenga, har dere gjort noen endringer etter dette, for å unngå lignende ulykker?

– På området var det skiltet, og det var stengt for bading. Så det viser – dessverre på mest tragiske vis – at ulykker likevel kan skje, svarer hun.

Claire Ann Viesca Alfonso, Norges Livredningsselskap, sier til Estate Nyheter at på Sørenga Sjøbadet vil man på de områdene der det er grunt vann finne skilt som gjengir dette, og fraråder stupning på området.

– Oslo Kommune har på Sørenga Sjøbadet foretatt og stadig oppgradere sikkerhets skiltningene på stedet, uttaler hun.

Blant deres tjenester er ivaretakelsen av sikkerheten for badegjester på strendene i Oslo.

– Sørenga Sjøbad er en av de strendene som bemannes med strandlivreddere hvert år i skoleferien. Helt frem til i år, har denne blitt bemannet i tidsperioden kl. 12–22 hver eneste dag i skoleferien. I år vil vi bemanne det med strandlivreddere frem til kl. 20, i skoleferien.

– Tomtekaia har vi i Norges Livredningsselskap opplevd som meget populært badepunkt i området (for øvrig hele Bjørvika området). Her er det dessverre ingen strandlivreddere på plass i badesesongen, avslutter Alfonso.