HISSIG I FORMEN: - Diskusjonen om dette prosjektet er blitt hissig i formen, uttalte Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) i onsdagens bystyremøte. Ill: Dark Arkitekter
HISSIG I FORMEN: - Diskusjonen om dette prosjektet er blitt hissig i formen, uttalte Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) i onsdagens bystyremøte. Ill: Dark Arkitekter

Omstridt prosjekt banket gjennom i Oslo bystyre

I tillegg til at Pecunia har protestert mot prosjektet i lang tid, har både PBE og Byantikvaren vendt tommelen ned. Likevel sa flertallet i bystyret ja til utbyggingen av Odd Fellow-gården i Stortingsgata.

Publisert Sist oppdatert

Odd Fellow Ordenen vil bygge 6 etasjer i den eksisterende bakgårdsbebyggelsen i Stortingsgata 28, noe som er 3 etasjer høyere enn i dag. Pecunia, som eier naboeiendommen Haakon VIIs gate 5 (Hemsen-gården), har hele tiden vært kritisk til planene. Selskapet mener påbygget vil vesentlig forringe dagslysinnslippet til Hemsen-gården – regnet som ett av de beste kontorbyggene i CBD-området Vika.

– Diskusjonen om dette prosjektet er blitt så hissig i formen, at en av partene i går kveld i en e-post til bystyret kalte prosessen uverdig. Jeg forstår godt at både gode og mindre gode argumenter trekkes inn i saker der store verdier og eierinteresser står på spill. Jeg har forståelse for hvordan både gårdeier og eier av nabobygget har jobbet for sine interesser i denne saken. Men det er vår oppgave som bystyrerepresentanter å gå inn i argumentene og vise hvilke vi synes er viktige, sa Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) fra talerstolen.

Les også: – Ikke realistisk med høysikkerhetsfengsel på Bredtvet 

Når det gjelder lysforholdene, sa hun at det «er ingen tvil om at et påbygg her vil få konsekvenser for nabobygningene».

– Sånn vil det være når bygg i sentrum skal utvikles. Men når anklager om en uverdig prosess kommer fra representanter fra en stor eiendomsaktør, som andre steder i sentrumskjernen får bygge høye bygg og påbygg, da preller kritikken av, uttalte Eidsvoll.

Byantikvaren hadde fremmet et alternativ 2 med hovedhensikt å sikre bygningens bevaringsverdier. Plan- og bygningsetaten (PBE) mener forslagsstillers alternativ 1 ikke er i henhold til kommuneplanens bestemmelser om kulturmiljø «og får i tillegg for store negative konsekvenser for omkringliggende bebyggelse». PBE anbefalte Byantikvarens alternativ.

Les også: Tempelridder konket igjen

Byrådet hadde imidlertid kommet til en annen konklusjon enn PBE og Byantikvaren, og anbefalte forslagsstillers alternativ 1. I bystyret onsdag ble forslaget fra Odd Fellow Ordenen vedtatt med stemmene fra AP, MDG, SV og FNB.

Powered by Labrador CMS