Utvikling:

SAMMENHENG: Daniel K. Siraj er opptatt av at ny høyhusstrategi ses i sammenheng med den kommende revisjonen av arealdelen i kommuneplanen.

Mener ytterligere to områder i Oslo bør vurderes for høyhus

Ifølge OBOS-sjef Daniel K. Siraj bør Tveita og Rosenholm vurderes for høyhus i tillegg til områdene som allerede er utpekt av Plan- og bygningsetaten.

Publisert

- OBOS er enige i de områder som er utpekt som aktuelle for høyhusprosjekter. Vi merker oss at høy grad av sentralitet og god kollektivtilgjengelighet er sentrale premisser for PBEs vurdering. Samtidig mener vi at flere lokale senterdannelser kan være relevant for vurdering av områder for høyhus og dermed utvide kretsen av områder for nærmere vurdering, skriver OBOS-sjef Daniel K. Siraj i en høringsuttalelse til den foreslåtte høyhusstrategien i Oslo.

Han peker på følgende områder, som han mener bør vurderes i tillegg til de som er anbefalt av etaten:

Tveita: Er i kommuneplanen utpekt som et område for fortetting og transformasjon. Trafikkmaskinen skal saneres, noe som vil frigjøre store arealer.

- Området har allerede i dag relativt høye boligblokker og vil kunne være et egnet område for høyhusbebyggelse rundt kollektivknutepunktet, skriver Siraj.

Rosenholm: Et stort industriområde som skal transformeres.

- Et nytt byområde skal skapes fra grunnen, og det bør vurderes om også høyhus kan være aktuelt her. Når Follobanen kommer i full drift i 2023 vil Østfoldbanen, som har stasjon på Rosenholm og Holmlia, få 15-minuttersfrekvens, og etter hvert 10. minutt, ifølge Bane Nor.

Med en reisetid på 15 minutter til Oslo S innebærer dette at Rosenholm som en ny urban bydel, blir et sentralt sted og knutepunkt for svært mange mennesker.

- Fravær av eksisterende boliger og nabolag til utviklingsområdet gir større muligheter for høyhus enn i etablerte miljøer. Nye bygg vil ha begrenset virkning på omgivelsene fordi det er klare avgrensninger i alle retninger: Vei og gård mot vest, skogkledt ås og bane mot øst, næringsbygg / kjøpesenter i nord, og grønt / kirkegård i syd. Stor høydeforskjell mot øst gjør at skyggevirkninger vil være begrenset. Det samme gjelder for siktlinjer og utsyn, heter det i høringsuttalelsen.

Siraj mener at nærheten til kollektivtransport fordrer en høy utnyttelse her.

- Noen høyhus i 12-15 etasjer vil bidra til at man totalt sett kan oppnå varierte høyder og gode utearealer.

OBOS-sjefen er også opptatt av at ny høyhusstrategi ses i sammenheng med den kommende revisjonen av arealdelen i kommuneplanen.

- Dette er viktig for å sikre forutsigbarheten for alle involverte. Det ville vært en fordel om områdene som utpekes. hadde vært avgrenset i kart for å styrke forutsigbarheten ytterligere, skriver Siraj.

Powered by Labrador CMS