Annonsørinnhold

Med en dynamisk 3D-skanner får du raskt en digital kopi av bygget, forteller sivilingeniør Tommy Benjaminsen i Hinnstein

Mangler du dokumentasjon på bygningen din? Her er løsningen!

Fjellanlegg, skip, gamle kirker, nye kjøpesentre, næringsbygg, oppdrettsnæring, kraftindustri, fyrlykter, prosessoperative eller farlige miljøer hvor man ønsker å begrense antall mennesker eller tiden man må oppholde seg i det. Det er bare fantasien som kan sette en stopper for hvor og hva du kan få 3D-skannet til prosjektet ditt.

- Med en dynamisk 3D-skanner får du raskt en digital kopi av bygget allerede før du starter prosjekteringen, og du har et unikt utgangspunkt for videre dokumentasjon og prosjektering av bygget, forteller sivilingeniør Tommy Benjaminsen i Hinnstein.

Hinnstein er et rådgivende ingeniørfirma i Nord-Norge med hovedkontor i Harstad. De ser ofte at bygningseiere mangler tegninger på eksisterende bygninger, eller at tegningsgrunnlaget ikke er oppdatert. Dette kan føre til feil forutsetninger og forsinkelser med tilhørende økte kostnader. Bruk av tradisjonelle skannere er ofte tidkrevende, derfor gikk Hinnstein i fjor til innkjøp av 3D-skanneren, NavVis VLX. Den har god presisjon og er svært tidseffektiv i bruk, siden den skanner mens man går gjennom en bygning.

Tidseffektiviserer prosjekteringen

Det er Tommy som styrer skanneoppdragene for Hinnstein. Tilbakemeldingene han får fra kundene er utelukkende positivt.

- Ettersom skanningen går kjapt, går det ikke nevneverdig ut over drifta til kundene våre. Når de kort tid etter utført skanning kan ta i bruk dataene, blir de ofte også overrasket både over den høye kvaliteten på skanndataene og hvor enkelt det er å komme i gang med bruken, sier Benjaminsen.

3D-skanneren tar panoramabilder og bruker SLAM-teknologi for å danne en detaljert punktsky. Dårlig opplyste områder, som i en tunell, er ingen problem for skanneren.

Skanneren tar panoramabilder og bruker SLAM-teknologi for å digitalisere omgivelsene i samme prosess mens den er i bevegelse. Dette settes sammen til svært detaljrike visualiseringer av de skannede områdene. Til tross for mye data, forteller han at skanningene ikke er store og tunge filer som kunden må ha en spesiell programvare for å kunne se. Tvert imot kan de enkelt sees og deles via en helt vanlig nettleser eller importeres inn i prosjekteringsverktøy, som eksempelvis Autodesk Revit. Skanningene kan også brukes til eksempelvis befaringer og digitale visninger.

- På prosjektene hvor vi har 3D-skannet bygg fra starten av prosjektet, merker vi at vi har mindre behov for fysiske befaringer på anlegget under prosjekteringen. Det er både tidseffektivt, men det bidrar også til viktige besparelser for miljøet siden vi unngår unødig reising, sier han.

Stor nytteverdi

Det er også flere kunder som ønsker skanninger underveis i prosjektene for å dokumentere framdrift og sikre dokumentasjon.

Med alle fordelene 3D-skanning gir, tror jeg flere vil bruke denne teknologien aktivt i sine prosjekter fremover, sier Benjaminsen

- Det er veldig lurt og kan være med på å redusere tvister. Ved å skanne underveis i prosjektet får du også god dokumentasjon på alt som senere vil bli skjult bak vegger, tak og gulv. Da har du virkelig solid as built-dokumentasjon i prosjektene dine, sier han.

Hinnstein merker at flere kunder er interessert og ser nytteverdien av å få 3D-skannet en eller flere ganger i løpet av prosjektet. Hinnstein har allerede gjennomført flere spennende prosjekter for å sette skanneren på prøve, men den nye teknologien fortsetter å overraske og imponere. Til tross for noen ganger ugunstige forhold leverer den utmerket dokumentasjon.

- Det er mange fordeler med å få 3D-skannet i prosjekt. Vi erfarer at vi får mer inndata og bedre prosjekteringsgrunnlag som reduserer feile forutsetninger i prosjektering og bygging, sier han.

- Samtidig tror jeg at kombinasjonen av en effektiv og detaljert datafangstprosess og at dataene er brukervennlig og lett tilgjengelig gjør at flere vil kunne ta i bruk denne type teknologi i prosjektene sine. Med alle fordelene det gir, tror jeg enda flere vil bruke denne teknologien aktivt i sine prosjekter framover, avslutter Tommy Benjaminsen.

For mer informasjon om 3D-skanningene eller uforpliktet tilbud kan du ta direkte kontakt med Tommy Benjaminsen hos Hinnstein.

Vi utfører oppdrag i hele Norge.

Ta kontakt for et uforpliktende tilbud

Powered by Labrador CMS