STENGTE: Bydelshuset i Alna bydel sparte mye penger på å stenge to etasjer i ferien.

Sparte 350.000 kroner på å stenge to etasjer i ferien

Det kan være lønnsomt å kutte antall kvadratmeter når folk er borte fra jobben.

Publisert Sist oppdatert

Bydel Alna har ifølge en pressemelding mål om å være en av de mest bærekraftige bydelene i Oslo. I sommer besluttet derfor ledelsen å stenge to etasjer i bydelsbygget under fellesferien.

Hensikten var å adressere flere aspekter som blant annet FNs klimamål, besparelser til renhold samt økt mobilitet blant ansatte.

– Enhver endring vil medføre noe støy, men her er tydelig og god kommunikasjon i forkant nøkkelen til suksess. Jeg er sikker på at jo mer vi praktiserer dette så vil bevisstheten øke. Alle ansatte verdsatte rene lokaler, og var inneforstått med både de økonomiske besparelsene og sitt bidrag for et mer bærekraftig samfunn, sier avdelingsdirektør Monica Newman.

Mye penger spart

Den totale besparelsen var 350.000 kroner i løpet av fire uker - og da er ikke klimabudsjettet medregnet.

Testen viste besparelser relatert til renhold spesielt, energi og drift.

– Vi fikk utført hovedrenhold i ordinær arbeidstid uten innleide vikarer og overtid. Energiforbruket gikk ned da strøm, belysning og klimaanlegg kunne skrues av i to etasjer. Videre ble mindre driftskostander betydelig redusert, poengterer Newman.

Tiltaket ble gjennomført med bruk av sensorikk og data fra Bldng.ai. Data gir solid grunnlag for å fatte beslutninger rundt utnyttelse av areal og de ansattes tilstedeværelse.

– Data viste at i fellesferien var det rom for å stenge to etasjer for å teste hvilke gevinster dette kunne gi – i tillegg til et tiltak mot FNs bærekraftsmål. Stenging ga også de ansatte mulighet til å samhandle mer på tvers da enkelte miljøer i større grad måtte benytte seg av det aktivitetsbaserte konseptet i bydelshuset, oppsummerer direktøren.

Og hun konkluderer med at bydelen vurderer å redusere arealer i bydelshuset i alle ferier og tider med mindre belegg.

Kontorbygningen med sju etasjer i Trygve Lies plass 6 på Furuset sto ferdig i 2022 og eies av Lerka Eiendom, Linstow og Wahl Eiendom med en tredel hver. Det er ca. 9.000 kvadratmeter stort og kostet i underkant av 200 millioner å utvikle.

Disse tre partnerne skal bruke svært mye penger på å videreutvikle det de kaller Furusetbyen.

Fakta

Telenor-eide Bldng.ai vil bli størst i Norden på smarte bygg og mener satsningen vil gi et etterlengtet løft i moderniseringen av eiendomsbransjen.

Målet er å bli Norges ledende prop-tech selskap.

Selskapet omsatte for ca. ti millioner kroner i 2021, og har idag 12 ansatte med høy kompetanse og erfaring innen sine områder.

Powered by Labrador CMS