SOLSTRØM: Leilighetene i iParken skal få mye strøm fra sola.

Bodøs første store solkraftverk

Boligprosjektet iParken får 850 kvadratmeter med solcellepaneler.

Publisert Sist oppdatert

iParken i Rønvik like utenfor Bodø sentrum er et boligprosjekt med 114 leiligheter som bygges av BOO Eiendom (50/50 Corponor og Barlindhaug Eiendom). Der skal en god del av strømmen leveres av sola.

– Endelig er leverandøren i gang med montasjen av solcellene. iParken har som mål å integrere smarte, moderne og bærekraftige løsninger i byutviklingen, sier prosjektsjef Bernt-Charles Hargaut i Corponor til selskapets nettside.

Når solkraftverket er ferdig kan det gjennomsnittlig produsere nok energi til å drifte for eksempel varmepumpene som gir all oppvarming og varmt tappevann i et år.

– Utbyggere som tør å ta sjansen på å levere boliger med solkraft leder an og viser handlekraft i det grønne skiftet. Med prosjekter som iParken viser man at solkraft også i Nord-Norge er en del av løsningen, og skaffer kunder en stor miljømessig- og økonomisk fordel. Også i nord må alle være forberedt på vesentlig høyere strømpriser i årene som kommer, påpeker daglig leder Thor Christian Tuv i leverandøren Solenergi Fusen.

Siden 2012 har de levert solkraftverk for industri, næringsbygg og boligprosjekter.

Smartløsninger i tillegg

Polar Kraft er også involvert i prosjektet, og skal tillegg til å levere strøm fra Heggmoen Kraftverk i nærheten av Bodø, levere blant annet smartløsninger, elbilladere med sanntidsmåler i alle leiligheter og utvendig ladetorg.

Bodø er perfekt for solkraftverk ifølge Corponor.

– Det må ikke være sol for å produsere solkraft, kun dagslys. Bodø ved polarsirkelen er den byen i Europa som har flest dagslystimer per år - ca 4.000 timer. Solceller produser mest strøm når været er lett overskyet og ved en temperatur på fem til ti plussgrader. Årlig gjennomsnittstemperatur i Bodø er fem plussgrader, melder de.

Utviklerne mener at iParken setter Bodø på kartet som en by som tør å tenke fremtidsrettet og bærekraftig, og viser at det grønne skiftet er en realitet som kan implementeres i hverdagen til innbyggerne.

Faktaboks:

• iParken får ca. 850 kvadratmeter med solcellepaneler med gjennomsnittlig produksjon på 105.000 kwh/år.

• Mest mulig av overskuddskraften fra solkraftverket lagres i beredersystemet til oppvarming og varmtvann, og i elbilene som står tilkoblet.

• All ubrukt overskuddskraft leveres til egen sparekonto hos Polar Kraft, og ved kjøp av kraft på vinteren fratrekkes oppspart beløp ifra fakturaen til sameiets fellesstrøm.

Powered by Labrador CMS