PILOT: Barbro Brørvik Sæten og Magne Ganz har jobbet sammen om utviklingen av den digitale tvillingen.

Lagde en digital tvilling for det gamle kontorbygget

Nylig etablerte Multiconsult en digital tvilling med driftsdata og sanntidsdata fra et kontorbygg i Drammen.

Publisert

– Begrepet digital tvilling har fått økt bruk i bransjen. Så vidt vi kjenner til er dette en av de første gangene flere aktører i bransjen har gått sammen om å skape en digital tvilling hvor vi har integrert driftsdata og sanntidsdata av et faktisk bygg, og koplet dette sammen i en samlet visning, sier Barbro Brørvik Sæten.

Hun har sammen med Magne Ganz ledet pilotprosjektet som førte til konseptbevis for Ticonbygget i Drammen.

Nødvendig samarbeid

I samarbeid med programvareleverandøren Autodesk og inneklimaleverandøren Swegon har Multiconsult utarbeidet løsningen ved å hente sensordata fra bygget og koble det sammen med en digital modell av bygget.

En digital tvilling er en digital representasjon av et fysisk bygg, der utveksling av data knytter det fysiske bygget til det digitale, gjerne i sanntid.

– Vi har vært avhengig av dette samarbeidet. Dette viser at digital tvilling ikke er noe du kan kjøpe fra hylla, men krever samarbeid på tvers av interessenter og programvare i kombinasjon med vilje og utholdenhet for å lykkes, sier Ganz i en pressemelding.

I halvannet år har Multiconsult jobbet sammen med Autodesk for å lage et konseptbevis for en digital tvilling. Arbeidet gikk parallellt med Autodesks utvikling og beta-testing av sin nye digitale tvillingløsning, Tandem. Samarbeidet markerer at arbeidet for å få på plass digitale tvillinger for bygg er godt i gang.

Modell og sanntidsdata

Pilotprosjektet består av en digital modell av bygningen (BIM) som er koblet til produktspesifikk informasjon og sanntidsdata, slik at man får reelle data fra bygget i bruk i BIM’en. I dette tilfellet er det brukt BIM-baserte verktøy fra Autodesk og selve bygget er skannet og modellert opp av Multiconsult i forbindelse med en rehabilitering i 2018 - 2020.

I Ticonbygget er Swegons sensorer og teknikk integrert i BIM-visningen, og på den måten kan data fra driften av bygget avleses direkte i modellen.

– I den digitale tvillingen blir alt samlet på ett sted, fremfor den vanlige løsningen hvor man må inn i flere systemer for å få oversikten. Det gjør det enkelt og tidseffektivt, samtidig som det gir et godt visuelt inntrykk, forklarer Barbro Brørvik Sæten.

Formålet med digitale tvillinger er å optimalisere prosesser relatert til forvaltning drift og vedlikehold av bygninger. Når data fra et bygg i drift samles fortløpende, legges også grunnlaget for muligheter til å forbedre byggets ytelse og minimere behovet for tilført energi, blant annet ved hjelp av maskinlæring og kunstig intelligens.

Avgjørende samarbeid

At byggherren Ticon Eiendom og Swegon har ønsket å få til en slik løsning, har vært avgjørende for å få til den digitale tvillingen i pilotprosjektet.

– Dette er veldig spennende å være en del av. Alle som drifter bygg drømmer om en løsning hvor alt er samlet på ett sted og skulle gjerne hatt det på alle bygg, sier driftsleder Gunnar Eggesbø i Ticon Eiendom.

Det 10. etasjer høye Ticonbygget i Drammen ble oppført i 1962 og er i stor grad rehabilitert til et miljøbygg med lavt energiforbruk og egen energiproduksjon. Multiconsult er en av leietakerne.

– Nå har vi klart å gjøre begrepet digital tvilling til noe helt konkret som kan testes. Vi gleder oss nå til å utforske disse konseptene, og vil selvfølgelig bruke kunnskapen inn mot andre prosjekter, poengterer Magne Ganz.

Powered by Labrador CMS