MINIATYR: Stavadalen skisenter i Valdres er et lite, men familievennlig sted. Bonden som eier det har tilrettelagt for 100 hytter her siden 2005, nå er han på gang med 190 tomter til. Foto: Stavadalen skisenter
MINIATYR: Stavadalen skisenter i Valdres er et lite, men familievennlig sted. Bonden som eier det har tilrettelagt for 100 hytter her siden 2005, nå er han på gang med 190 tomter til. Foto: Stavadalen skisenter

Legger 190 nye hyttetomter til skisenteret

Ikke alle fjellfolk trenger brattheng ala Kitzbühel og afterski på hvert hjørne. Det holder med et par heiser i flott natur og en solid familieprofil.

Publisert Sist oppdatert

Ekteparet Mona og Vidar Stavedal åpnet Stavadalen skisenter i 2005, kostnaden på 24 millioner kroner ble dekket inn fra salg av hytter og hyttetomter. Den gangen var det bare noen få hytter i den lille dalen i Valdres, og heller ikke mange fastboende. Men siden har de utviklet og solgt 100 hyttetomter, og nå er de i gang med 190 til.

19. mars sa nemlig formannskapet i Sør-Aurdal kommune ja til Stavedalens forslag til planprogram for detaljregulering av 170 tomter ved skianlegget.

– Fremdriftsplanen vår er å få dette godkjent i løpet av sommeren. Når vi kan gå i gang på feltet er betinget av interessen i markedet og salget på Stavedalstoppen, men jeg regner med at det skjer i 2019, sier Vidar Stavedal.

Stavedalstoppen som allerede ligger ute for salg, er et lite felt med 20 høystandard hyttetomter på toppen av skibakken. De 600 kvadratmeter store tomtene er priset fra 950.000 til 1,2 millioner kroner.

– Blir prisen på de 170 nye tomtene rundt en million kroner som de 20 på Stavedalstoppen?

– Det hadde vært hyggelig, men de 20 på toppen er nok selve indrefileten her. Så de andre blir nok priset noe lavere, sier Vidar Stavedal.

Stavadalen tre mil sør for Fagernes er omringet av mange hundre hytter, noen bondegårder og 1000-meter høye snørike fjell. Her er det et par skiheiser, et skibånd, flere nedfarter, snøbrettanlegg, barnebakker og milevis med skiløyper. At World Cup-sirkuset neppe stopper her med det første, gjør tydeligvis ingenting med tanke på etableringslysten.

– I vårt lokalområde er det rundt 1.200 hytter og det er potensial for flere. Mange kjøpere er fra Oslo, Asker og Bærum, i tillegg til at det dukker opp flere og flere fra Hønefoss og Mjøsaregionen. Folk kommer fra alle kanter, inkludert Østfold og Nøtterøy. De vil på fjellet de også, påpeker han.

Stavedal trekke frem at hele området er veldig familieorientert, og at hyttene er i bruk året rundt.

– Her er det skifokus om vinteren, sommeren byr på fiskevann, sykkelstier og fotturer. Med unntak av den svarte høsten før jul og søleperioden i snøsmeltinga er det masse liv i fjellet her. Selv om vår region aldri har tatt skikkelig av som de store destinasjonene, har det vært hyttebygging her siden 1950-tallet med jevnt og god interesse fra markedet hele veien.  Sør-Aurdal var lenge den største hyttekommunen i Valdres, og mange bønder har drevet med hyttebygging som attåtnæring i all tid, forteller han, men savner mer utvikling i nabolaget.

– Det er flere som holder på med hytter i regionen, men dessverre ingen umiddelbart inntil oss. Akkurat det har vi savnet i alle år for det bidrar til vekst i dalen, sier han.

Ekteparet Stavedal har investert opp mot 30 millioner kroner i skianlegget og infrastruktur gjennom årene. I det siste har de blant annet de installert kunstsnøanlegg og et 120 meter langt skibånd, og en ny kafé.

Powered by Labrador CMS