OPP 3 PROSENT: Terje Buraas i DNB Eiendom tror boligprisene steg med 3 prosent i januar.
OPP 3 PROSENT: Terje Buraas i DNB Eiendom tror boligprisene steg med 3 prosent i januar.

Lave renter gir fortsatt prispress på boliger

DNB Eiendom mener den lave renten vil gi fortsatt prispress i boligmarkedet. Eiendomsmegleren tror boligprisene steg med 3 prosent i januar.

Publisert

– Vi føler oss sikre på fortsatt sterk vekst i boligmarkedet for januar, og tror boligprisene vil gå opp med rundt 3 prosent. Det er omtrent samme sterke vekst som i fjor, og høyere enn normalen, som ligger rundt 2 prosent ikke sesongjustert, sier daglig leder Terje Buraas i DNB Eiendom.

Han mener det for tiden er unormalt lite boliger til salgs over hele landet og at det i deler av Oslo er helt tomt for enkelte leilighetstyper.

– Kampen om de de få boligene som er i markedet fører til at de fleste ikke tør å selge før de kjøper nytt, fordi de frykter å stå uten bolig, fortsetter Buraas.

Også de lave rentene er med på å sette fart i boligmarkedet.

– Så lenge renta er lav vil vi ha et sterkt prispress, og vi må belages oss på at boligprisene fortsetter oppover i alle fall frem til de første rentehevningene til Norges Bank, sier Buraas.

Kjersti Haugland i DNB Markets forventer at første rentehopp kommer i mars 2022, etterfulgt av et nytt hopp i september.

Om tre års tid venter vi at styringsrenta, som nå er på rekordlave null prosent, vil ha kommet seg opp til 1,25 prosent. Utsikter til høyere renter vil nok bidra til å dempe boligprisveksten, trolig allerede mot slutten av inneværende år, sier Haugland.

Buraas er samtidig bekymret for at det er få nybygg ute fr salg og at det kommr altfor få nye prosjekter ut i markedet.

– Nybygg bidrar normalt til å balansere etterspørselen i markedet og fungerer på mange måter som en prisregulator. Når vi vet at det er planlagt alt for lite nybygg de kommende årene, tror vi det kan bidra til å presse boligprisene ytterligere opp.