Husokkupanter forsinker rivningsarbeid
Bispegata 12 er kanskje bedre kjent under navnet «Borgen». Bygget ble oppført av NSB i 1916 som lokomotivstall og togverksted. I 1955 fikk bygget to nye etasjer og sitt nåværende utseende. NSB flyttet ut av bygget på begynnelsen av 1990-tallet og siden den gang og frem til sommeren 2012 har bygget vært utleid til kunstnere, musikere og spesialhåndverkere.
ROM solgte til JernbaneverketSist sommer kjøpte Jernbaneverket bygget av ROM Eiendom med den hensikt å rive det for å gjøre plass til den nye Follobanen. Salgssummen var etter det Estate Nyheter kjenner til på om lag 50 millioner kroner.
Les også: Her kommer nybyggene
Les også: Ser mørke skyer over Bjørvika
Siden begynnelsen av april har flere titalls personer okkupert bygningen. Kommunikasjonssjef Kjell Bakken i Jernbaneverket sier til Estate Nyheter at det både er snakk om husokkupanter og romfolk. Brann- og redningsetaten i Oslo var tidligere denne måneden på befaring i bygget og konkluderte med at bygget ikke er egnet for varig opphold og at den branntekniske tilstanden ble vurdert til å være i svært dårlig forfatning.
Bakken sier at byggets dårlige forfatning gjør Jernbaneverket bekymret for sikkerheten til okkupantene og viser til at Oslo byfogdembete har besluttet at okkupantene skal fjernes. Mandag kveld var det fortsatt stor aktivitet i og rundt bygget.
Kan bli dyrtRivningsarbeidet skal etter planen være ferdig i juli, men Jernbaneverket frykter nå at tidsplanen ryker. Det kan i følge Jernbaneverket medføre et tap på inntil 50.000 kroner per dag arbeidet forsinkes.
Les også: Entra Eiendom kjøper Schweigaardsgate 16
Les også: Soppen, Epleskrotten og Likkista
Kommunikasjonsleder for Follobanen, Kathrine Kjelland, sier til Estate Nyheter at det er viktig for fremdriften av Follobanen at de kommer i gang med rivningsarbeidet så snart som mulig.
– På nåværende tidspunkt kan vi ikke med sikkerhet fastslå hvordan situasjonen i Bispegata 12 vil påvirke fremdriftsplanen for utbyggingen av Follobanen. Det står i reguleringsplanene for Bjørvika at bygget skal rives. Vi har fått rammetillatelse fra Plan- og bygningsetaten for rivningen og vi forbereder nå rivningen utenfra. Vi mangler en igangsettelsesavtale for selve rivningen av bygget men vil begynne rivningsarbeidet når denne er på plass. Det er viktig for oss å komme i gang så snart som mulig med rivningen for å unngå eventuelle forsinkelser på utbyggingen av Follobanen.
– Den nye Follobanen skal etter planene stå ferdig i 2020. Hva skjer med tomten når banen er ferdig utbygd?
– Jernbaneverket har sammen med Riksantikvaren og Oslo Kommune blitt enige om en plan hvor området skal inngå som en del av Middelalderparken. Jernbanesporene vil ligge i en beplantet kulvert og området skal brukes til parkområde. Grøntarealet i Middelalderparken blir da dobbelt så stort som i dag, sier Kathrine Kjelland.
Les også: Huseier glad for å bli okkupert Om FollobaneprosjektetFollobaneprosjektet er Norges største samferdselsprosjekt i nyere tid. Strekningen mellom Oslo S og Ski er en av Norges mest trafikkerte og området er et av Norges tettest befolkede. Follobanen og utbyggingen av Ski stasjon har i Nasjonal transportplan, som ble fremlagt tidligere denne måneden, fått særlig prioritet.
Prosjektet omfatter 22 km med dobbeltspor, hvorav 19,5 km vil gå i tunnel.