Bolig:
SUKSESS: Ingjerd Sælid GIlhus er leder for boligkjøpsmodeller i Obos. 40 prosent av alle solgte nye leiligheter de seneste månedene, er kjøpt med slike modeller.
Foto: Jan Kuhr
Har solgt 1.000 leiligheter med de nye boligkjøpsmodellene
Måler et 8.500 enheter de neste fem årene.
I september rundet Obos 1.000 solgte boliger med kjøpsmodellene Deleie og Bostart ifølge en pressemelding.
– Det er inspirerende å se at vi lykkes med å hjelpe flere inn på boligmarkedet, ikke minst førstegangskjøperne. Vi er styrket i troen på at vi er på rett vei, sier Ingjerd Sælid Gilhus som er leder for selskapets boligkjøpsmodeller.
Kraftig opptrapping
Nå selges én av tre nye borettslagsleiligheter med Deleie ifølge pressemeldingen. Det kommer etter en storsatsing som startet i februar. Målet er at 70 prosent av alle nye borettslagsleiligheter konsernet bygger i Stor-Oslo, skal tilbys med Deleie og Bostart.
I resten av landet skal rundt halvparten av alle nye boliger være tilgjengelige med de nye ordningene. Økt satsing på alternative boligkjøpsmodeller har fått bred støtte fra medlemmene på generalforsamlingen.
Og det er Deleie-modellen som har slått best an:
– Den store etterspørselen har kommet raskere enn ventet. Det bekrefter det vi allerede visste: Mange har ikke mulighet til å kjøpe seg sitt eget hjem i dagens tøffe boligmarked. De trenger alternative veier inn. Mange av kjøperne er førstegangskjøpere i Oslo-området som sliter med å spare opp nok egenkapital – til tross for at de har fast jobb og vanlig inntekt, påpeker Gilhus.
Hun ser også at ordningen passer grupper som nyskilte og barnefamilier som trenger ekstra plass.
– Og det er ikke bare i Oslo-området vi opplever stor etterspørsel. Vi ser den samme tendensen i andre områder av landet med stort prispress, sier Gilhus.
Ber om lovendring
Høy etterspørsel til tross: Gilhus tror det blir solgt færre Deleie-leiligheter framover. Rentehopp og høy prisstigning vil trolig dempe etterspørselen etter boliger generelt, og i tillegg er konsernet flere steder i ferd med å bli utsolgt for Deleie-boliger.
Borettslagsloven sier nemlig at et boligbyggelag bare kan eie inntil 20 prosent av leilighetene i et borettslag. Fordi Obos er deleier i alle leilighetene som blir solgt med Deleie, kan de bare selge hver femte leilighet med ordningen.
– Loven må endres. Det er et paradoks at når vi endelig har fått på plass en sosialt bærekraftig modell i boligmarkedet, som politikerne lenge har etterspurt, setter loven en stopper for mange manges boligdrøm, poengterer Gihus.