UTVIDER: Planen for eiendommene i sentrum viser to nye etasjer.
UTVIDER: Planen for eiendommene i sentrum viser to nye etasjer.

Vil bygge oppover i Kvadraturen

Eierne ser for seg et signalbygg rett bak den fredede restauranten.

Publisert

De to bygårdene Kirkegata 1 og 3 i Kvadraturen i Oslo er eid av familiekonsernet T H Holm Eiendom. Eiendommene fra henholdsvis midten av 1800-tallet og 1985 strekker seg fra gata og innover i kvartalet, og inkluderer en åpen bakgård samt en parkeringskjeller.

Vegg i vegg ligger den fredede bygningen som huser Engebret Kafé på Bankplassen. Nå har Holm planer om å rive dagens femte etasje i nr. 3 for så å bygge tre nye etasjer. Dette går frem av en bestilling til forhåndskonferanse som plankonsulent Dyrø og Moen Arkitekter har sendt inn.

Engebret i dag med Kirkegata 1 og 3 bak.
Engebret i dag med Kirkegata 1 og 3 bak.

- Kontorbygget ønskes utvidet i høyden for å tilpasses arealetterspørsel slik at flere leietakere har mulighet til å beholde de sentrale arealene i sentrum. Prosjektet omfatter en påbygging hvor det vises ny femte, sjette og sjuende etasje. Fasaden med skrå takløsning mot Kirkegata beholdes slik at områdets gatestruktur og den karakteristiske nedtrappingen i gavlveggene opprettholdes, skriver plankonsulenten i sin redegjørelse.

Utviklerne mener dessuten at ny fasade vil stå som en moderne kontrast i glass og kobberkledning, materialer som finnes i nærliggende bebyggelse som blant annet Norges Bank.

- Bygget får et nytt og løftet uttrykk hvor vi tar opp et takark-motiv som vil knytte bygget sammen med omkringliggende bebyggelse, og tilføre Bankplassen kvaliteter i sin omramning. Vi mener utformingen vil gi gode kvaliteter i et hjørne av kvartalet der lavere historiske bygninger dominerer i front. Som bakgrunn for Cafe Engebret vil bygget framstå avdempet og rolig, skriver de blant annet.

Nye kontorer

Daglig leder Tim Herman Holm vet ikke eksakt hvor mange nye kvadratmeter dette kontorprosjektet kommer til å medføre, men sier grunnflaten på bygget er 500.

- Så vil etasjene skråne inn noe når vi kommer oppover. Vi har tenkt på dette en god stund og føler at nr. 3 kan bli et signalbygg ut mot Bankplassen. Bygården er den eneste i kvartalet som ikke er på gul liste, sier han.

Holm liker tanke på å bygge ut eksisterende eiendommer i Kvadraturen, og han oppfatter denne bydelen som et sterkt marked.

- Det er både bra belegg der og behov for ytterligere arealer. Siden vi er på et tidlig stadium kan jeg ikke si noe om horisonten på prosjektet, først må vi få presentere det for Plan- og bygningsetaten. Så dette kan ta tid, påpeker han.

Powered by Labrador CMS