MEST MAKT: Daniel K. Siraj er opptatt av å forvalte makten på en god måte.
MEST MAKT: Daniel K. Siraj er opptatt av å forvalte makten på en god måte.

Han er mektigst i norsk eiendom

OBOS-sjefen Daniel K. Siraj er kåret til eiendomsbransjens mektigste.

Publisert Sist oppdatert

Estate Nyheters lesere og deltakerne i NEMEETs årlige merkevareundersøkelse har talt: Daniel K. Siraj er den med mest makt i norsk eiendomsbransje. Han vant knepent foran Christian Ringnes, som også i fjor endte på andreplass. DNBs sjef for utlån til eiendoms- og entreprenørbransjen, Olav T. Løvstad inntok tredjeplassen, mens fjorårets vinner Olav Thon ble kåret til den fjerde mektigste i eiendom og Ivar Tollefsen inntok femteplassen.

Brødrene Frederik og Olav H. Selvaag ble kåret til sjette mektigst i eiendomsbransjen, mens Entra-sjefen Sonja Horn inntok syvendeplassen. Aspelin Ramm-sjef Gunnar Bøyum var den åttende mektigste, byråd Hanna Marcussen kom inn som nummer ni, byantikvar Janne Wilberg ble nummer ti, mens Stor-Oslo Eiendoms sjef Mathis Grimstad regnes som den ellevte mektigste innenfor norsk eiendom.

– Makt følger ofte posisjon

– Det var jo en hyggelig overraskelse. Det er med en stor grad av ydmykhet at vi mottar denne, for det er en anerkjennelse av OBOS som samfunnsinstitusjon. Makt følger ofte posisjon. Som leder må man forvalte den makten man har på en god måte, sier Daniel K. Siraj til Estate Nyheter.

Han legger til at det var mange dyktige eiendomsfolk på kandidatlisten til kåringen. Når det gjelder hvordan han bruker makten, handler det i stor grad om å få bygd flest mulig boliger til en pris som gjør det mulig for så mange som mulig å kjøpe en OBOS-bolig.

Les også: Neste år går starten for 600 miljøboliger

– Vårt viktigste mandat er å bygge flest mulige boliger for våre medlemmer og samfunnet. Da må vi kjempe de tøffe kampene for å regulere mer og begrense kostnadspåslaget. Der er de to avgjørende hindrene for at det blir bygd nok boliger. Samtidig er dette ofte kontroversielle spørsmål. Fortetting har ikke bare positive sider for naboene og noen ganger havner vi også i clinch med enkelte politikere og planmyndigheter, sier Siraj.

Han mener noe av samfunnsansvaret som følger med makten, ligger i å styrke samarbeidet med de som allerede bor der OBOS vil bygge nye boliger. Blant tiltakene OBOS har gjort stadig mer av de seneste årene, er å styrke medvirkningsarbeidet.

– Det er viktig at alle får en anledning til å bli hørt på en skikkelig måte. Vi kan ikke være en bølle som bare presser ting igjennom, sier Siraj.

Må holde hjulene i gang

Han er også opptatt av at OBOS bidrar med sitt under koronakrisen til å holde hjulene i gang.

– Nå er det spesielt viktig å bruke posisjonen vår for å holde aktiviteten i gang. Det er en viktig del av samfunnsansvaret vårt. Av andre ting vi har gjort de siste årene, er å ta en tydelig posisjon innenfor likestillingsspørsmål som også går utover egen bransje. Jeg tror det speiler positivt for hele eiendomsbransjen at en aktør som OBOS er på topp 3 listen over Norges mest likestilte bedrifter, sier Siraj.

Les også: Boligprosjekt gir over 800 årsverk

Les også: – Vi gjør mer enn å hente inn husleie

Estate Nyheter presenterte i utgangspunktet en liste på 30 personer til sine lesere, som siden ble kuttet ned av en jury bestående av ti personligheter i bransjen. Deltakerne i spørreundersøkelsen fikk spørsmål om hvem som var mektigst, hvem som var dyktigst og hvem som var best likt.

BEST LIKT: Olav T. Løvstad.
BEST LIKT: Olav T. Løvstad.

DNB-direktør Olav T. Løvstad var best likt foran Sonja Horn og Christian Ringnes. Byråd Hanna Marcussen var dårligst likt, Ivar Tollefsen og Janne Wilberg inntok de to neste bunnplasseringene. Ivar Tollefsen ble samtidig regnet som mest dyktig i eiendomsbransjen.

Undersøkelsen gikk også separat ut til et «lederpanel» bestående av ledere i eiendomsbransjen og andre som har sterk påvirkning på eiendomsbransjen.

– Det er en ganske betydelig forskjell på hvordan kandidatene blir vurdert av de med øret mest til bakken, som for eksempel andre bransjetopper, media og synsere, sammenlignet med alle andre som svarte på undersøkelsen. Både Olav Løvstad og Daniel Siraj gjør det ekstra godt hos toppene, mens for eksempel Thon gjør det bedre hos alle andre, sier daglig leder Morten Olaisen i NEMEET, som har analysert resultatene for Estate Nyheter.