GRØNNE PLANER: Nansenløkka skal bli et forbildeprosjekt. Tor Evert Lindeland og Daniel Kjørberg Siraj i OBOS, Bærums ordfører Lisbeth Hammer Krog, kommunalsjef Jannicke Hovland og prosjektleder Ulla Hahn i FutureBuilt. Foto: Tove Lauluten

Neste år går starten for 600 såkalte miljøboliger

– Vi ønsker en bærekraftig, grønn og urban byutvikling, sier ordføreren.

Publisert Sist oppdatert

OBOS  skal bygge 600 leiligheter på ei snaut 37 mål stor tomt på Fornebu i Bærum kommune. Realiseringen av prosjektet Nansenløkka skal skje i tett samarbeid med FutureBuilt, en organisasjon som jobber for å utvikle klimanøytrale bygg og byområder. Utbyggingen blir den største i sitt slag til nå, ifølge en pressemelding.

LES OGSÅ: PBE liker ikke å bli stresset

– Vi skal skape løsninger som vil bli etterspurt av framtidens boligkjøpere. Området skal bli et utstillingsvindu for fremtidsrettet byutvikling med fokus på transport, energi- og materialbruk. Prosjektet er gjennomtenkt med tanke på arkitektur, energibruk, bokvalitet og sosial bærekraft, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS.

LES OGSÅ: Legger 100 mill på bordet for å utvide hotellet

Går alt etter planen starter byggingen om et års tid. Ett mål er å kutte CO2-utslippene med mellom 30 og 50 prosent. 200 av boligene skal være særskilte forbildeprosjekter med enda strengere miljøkrav. Forbildeprosjektet tjuvstartet  i 2019 med byggingen av et midlertidig felleshus og parsellhager. Huset er bygd av tidligere brukte materialer og er selvforsynt med strøm.

LES OGSÅ: Planlegger 250 blokkleiligheter over T-banen

Byggingen av Nansensløkka skjer i samarbeid med Bærum kommune. Gjennom strategien Klimaklok er målet at Fornebu skal være et nullutslippsområde i 2027. Blant annet har kommunen ambisjoner om få få folk til heller å gå og sykle i stedet for å kjøre bil.

Ordfører Lisbeth Hammer Krog er glad for at OBOS setter ambisiøse mål.

LES OGSÅ: Debuterer på hjemmebane med 40 boliger

– Vi ønsker en bærekraftig, grønn og urban byutvikling. Fornebu er vårt pilotområde for fremtidens klimavennlige løsninger. I 2027 bør all byggevirksomhet på Fornebu gå i null, kanskje også i pluss. Vi må også bygge samfunn som gjør det enklere for innbyggerne å velge transportløsninger og livsstil som reduserer klimagassavtrykket, påpeker hun blant annet.

Prosjektleder Ulla Hahn i FutureBuilt sier det i starten var tungt å få med boligutbyggere, men at dette er i ferd med å snu.

LES OGSÅ: PBE stopper SPG

– Vi har hatt flest næringsbygg og offentlige bygg, men nå kommer de grønne boligene for fullt. Dels fordi utbyggere som OBOS tar ansvar og nå omsetter ambisiøse strategier til konkrete fakta, og fordi boligkjøperne har våknet. Nå etterspør de boliger med lavt energiforbruk, sunne materialer, deleløsninger, sosiale arenaer og fellesarealer, sier hun.

36 arkitektteam fra fem land var med i konkurransen om å få utforme det nye området. Dyrvik Arkitekter og Transborder Studio vant i samarbeid med SLA og Bollinger + Grohmann.

LES OGSÅ: Vil ha 75 mill for 23 mål

Powered by Labrador CMS