FERSK RAPPORT: Jan Inge Røyland presenterte den ferske markedsrapporten til Eiendomsmegler 1 Næringseiendom under Citykonferansen Stavanger. Foto: Carine Bjørvik Andersen
FERSK RAPPORT: Jan Inge Røyland presenterte den ferske markedsrapporten til Eiendomsmegler 1 Næringseiendom under Citykonferansen Stavanger. Foto: Carine Bjørvik Andersen

Endelig stiger leieprisene på Forus

Leieprisene for kontoreiendommer stiger fra et veldig lavt nivå på Forus.

Publisert Sist oppdatert

Det fortalte Jan Inge Røyland i Eiendomsmegler 1 Næringseiendom da han presenterte den nye markedsrapporten under Citykonferansen Stavanger torsdag. Ifølge Røyland ser leieprisene for kontoreiendommer på Forus nå ut til å ha bunnet ut.

– Prisene på Forus er nå på vei oppover. De er fortsatt lave, men de stiger fra et veldig lavt nivå, sier Røyland.

Han opererer nå med et prisintervall for kontorlokaler med høy kvalitet fra 1050 kroner per kvadratmeter til 1450 kroner per kvadratmeter. Bunnprisen er dermed opp en femtilapp sammenlignet med for et halvt år siden. For et drøyt år siden var bunnprisen 950 kroner meteren for kontorlokaler med høy kvalitet. Kontorledigheten på Forus har nå økt noe til 145 000 kvadratmeter.

– Det er særlig i de gamle byggene det er stor ledighet. Men det er også ledighet i nye bygg. Man skulle tro de nye byggene ville vært fylt opp, men nye eiere som har endret strategi til å leie ut videre har bidratt til at areal kom ut i markedet igjen, sier Røyland.

Blant bygg som nå er ute i markedet igjen, er Kanalsletta 3, som ble kjøpt av HIG Capital og har 14 000 kvadratmeter ledig areal.

Les også: Gir ikke opp Aker BP

Også i Stavanger sentrum har kontorledigheten økt. Det er nå 43 000 kvadratmeter ledig areal i sentrum, mot 16 000 kvadratmeter for ett år siden og 23 000 kvadratmeter i april i år.

– Det har vørt mye nybygging og intern flytting i sentrum. Det gjør at flere større kontorbygg er ledig, sier Røyland og viser til at det er 12 eiendommer med over 1000 kvadratmeter ledig areal. Syv av eiendommene har over 2000 kvadratmeter ledighet, hvorav tre er over 6000 meter.

Samtidig melder Eiendomsmegler 1 Næringseiendom at leieprisene holder seg godt i sentrum.

– Men det store testen vil være når de som skal skrive leiekontrakt får tilbud fra både sentrum og Forus. Det vil være forskjell i leieprisen og da gjenstår det å se om man er villig til å betale for å være i sentrum, sier Røyland.

Sjeføkonom Kyrre Martinius Knudsen i SpareBank 1 SR Bank gikk gjennom bankens konjunkturbarometer for Oslo, Sør- og Vestlandet, og der kom det frem at det er grunn til optimisme i Rogaland.

– Olje- og industribedriftene forventer betydelig vekst. 7 av 10 bedrifter venter vekst de to neste årene, til tross for det som skjer internasjonalt. Det er nesten litt rart at norske bedrifter er så positive, sier Knudsen.

Han mener det kan ha noe med at bedriftene ikke er eksponert for de varegruppene som er mest utsatt internasjonalt. Noe av bakteppet til optimismen er at næringslivet har lagt bak seg to veldig gode år.

Les også: Smekkfull Øgreid-kasse

– De seneste to årene har vært en vanvittig reise når det gjelder jobbvekst i Rogaland. Konjunkturbarometeret indikerer videre oppgang. Det siste året har det blitt skapt 3,5 prosent nye jobber, og befolkningveksten har gått fra 0,2-0,3 prosent for et par år siden til 0,61 prosent nå. Jeg vil bli overrasket hvis vi ikke får en høyere befolkningsvekst i regionen enn ellers i landet, sier Knudsen.

Men selv om det er bra driv i økonomien i Rogaland, så forventer bedriftene å betale det samme for kontorlokaler i tiden fremover som nå. 58 prosent av bedriftene som svarte i undersøkelsen venter økt arealbehov (mot 61 prosent for ett år siden).