Aktuelt:

SKIFTE: Max Barcley i Newsec ser et skifte, der eiendomsmarkedet møter et totalt endret finansmarked.
SKIFTE: Max Barcley i Newsec ser et skifte, der eiendomsmarkedet møter et totalt endret finansmarked.

– Den største utfordringen gir store muligheter for eiendomsbransjen

I et stadig tøffere eiendomsmarked, mener Newsec-direktør Max Barcley at miljøutfordringene representerer en stor mulighet for eiendomsbransjen.

Publisert

I rapporten Property Outlook ser Newsec på hvordan kravene til bærekraft påvirker utvikling og forvaltning av eiendom og på bærekraft i samfunnet. Bygninger står i dag for nærmere 40 prosent av globale karbondioksidutslipp, men til tross for dette holder bygningenes energiforbruk seg på samme nivå fra år til år.

– Dette betyr at den største utfordringen i vår levetid representerer en stor mulighet for eiendomsbransjen. Med dagens energipriser er et redusert energiforbruk nødvendig både for eiendommens økonomi og klima. Dagens situasjon med usikker energiforsyning og høye energipriser gjør det klart at det haster, sier Max Barclay, Max Barclay. Nordisk leder ved Newsecs rådgivningsvirksomhet.

Newsec mener det derfor er avgjørende for fremtiden både for bransjen og klimaet at eiendomsbesittere ligger i front innen ESG. «Det handler i hovedsak om digitalisering siden over 99 prosent av alle utslipp som eiendomssektoren står for, kommer fra eksisterende bygg. Eiendomsbesittere må fortsette å implementere teknologi som effektivt og nøyaktig kan måle og samle inn relevante data for å optimalisere inneklima, belegg, bevegelse og bruksmønstre for ulike rom», skriver Newsec i en pressemelding om rapporten.

Når det gjelder eiendomsmarked, ser Newsec et helt annet marked sammenlignet med de siste 20 årene. Stigende renter, høy inflasjon, økte avkastningskrav og voldsomme energikostnader gir sammen med økt fokus på bærekraft har gitt helt andre rammebetingelser enn eiendomsaktørene er vant med.

Utsiktene for eiendomsmarkedet har mørknet noe i takt med de forverrede utsiktene for makroøkonomien. Markedet har avkjølt seg siden rekordåret 2021, og prognoser peker mot svakt fallende transaksjonsvolumer og stigende yield.

– Vi ser definitivt et skifte der eiendomsmarkedet møter et totalt endret finansmarked. Til tross for dette er det fortsatt godt press i markedet, og vi forventer at det vil være kommersielle eiendomstransaksjoner for totalt rundt 120 milliarder norske kroner i Norge i år, noe som gjør 2022 til det nest sterkeste transaksjonsåret hittil, sier Max Barclay.

Forklaringen på at det er mange eiendomstransaksjoner til tross for økte avkastningskrav, er ifølge Barclay at det etter 20 år i et lavrentemiljø fortsatt gjøres avtaler på gode nivåer for selgerne, samtidig som det er mye kapital i markedet på jakt etter avkastning.

Powered by Labrador CMS