Slik skal gründeren utfordre det etablerte finansmarkedet

[vc_row][vc_column][vc_column_text]For fem år siden ga Sebastian Martens Harung opp både fast jobb og leilighet for å satse alt på det lånebaserte crowdfunding-selskapet Kameo. Målet var å demokratisere finansmarkedet.[/vc_column_text][vc_column_text]– Alle burde få muligheten til å være med å investere i verdiskapningen som skjer i det norske eiendoms- og småbedriftsmarkedet. Vi har skapt en plattform som gjør det mulig, sier Harung.

I 2014 sa han opp jobben i DNB Markets, solgte leiligheten og satset alt på gründerideen om lånebasert crowdfunding i Skandinavia.

  • Vil du vite mer om hva crowdfunding er? Se forklaringsvideoen lengre ned i saken!

– Jeg hadde rett og slett lyst til å gjøre noe mer meningsfylt, noe nytt. Tidligere hadde jeg lest om konseptet crowdfunding og tenkte at det passet svært godt med den skandinaviske modellen for øvrig – i og med at det i stor grad handler om å tilgjengeliggjøre finansmarkedet for folk flest, at alle skal være med og dele oppsiden og risikoen.

Ideen om lånebasert crowdfunding kommer opprinnelig fra Storbritannia og kan forklares som den finansielle grenen av delingsøkonomien.

Via Kameo kan privatpersoner og bedrifter investere direkte i lån til eiendomsprosjekter og småbedrifter. Eiendomsutviklere og småbedrifter kan på sin side gjennomføre flere prosjekter, ansette eller investere i tiltak som gir økt vekst.

  • Les mer om Kameo og lånebasert crowdfunding her.

Vanskelig å skaffe finansiering

Mange småbedrifter går med lua i hånda til banken, som har strenge krav til hvor mye de kan låne ut, forklarer Harung.

– Det kan for mange oppleves som svært begrensende. Gjennom crowdfunding får de en helt annen mulighet til å realisere prosjektene sine.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=tlG5Hk_SUwU”][vc_column_text]Kameo startet først opp i Sverige. Der var det større forståelse og oppmerksomhet rundt crowdfunding, i følge Harung.

– Den første «hypen» er nesten over i Sverige. Der er det allerede blitt utbredt og vanlig. I Norge er det fremdeles nytt og spennende og de aller fleste er svært positive til konseptet – i og med at selve konseptet er så positivt i seg selv.

I dag har Kameo kontorer i Oslo, Stockholm og København.

En effektiv måte å fordele kapital

Selv mener gründeren at crowdfunding rett og slett fungerer demokratiserende på finansmarkedene.

– Vi fungerer som et bindeledd mellom folk som ønsker å investere – og konkrete prosjekter som trenger finansiering. Før var det banken som kunne bestemme hvem som fikk lånene. Nå kan du som investor selv velge hvilket prosjekt du vil låne ut til. Det er full åpenhet, og en helt ny måte å håndtere lån på. Det er i stor grad våre digitale løsninger som har gjort dette mulig. Det er en effektiv måte å fordele kapital på.

– Er crowdfunding for alle?

– Ja, det mener jeg. Det beror først og fremst på at man kan begynne med små beløp, helt ned til 500 kroner. Investeringene kan veldig enkelt fordeles ut på mange prosjekter for å spre risikoen. Og vi tar ikke betalt av investorene som investerer penger i prosjekter hos oss, det er helt gratis for de som låner ut. Du kan logge inn selv og ha oversikt, samt følge med på statistikk og risiko via websiden, sier Harung.

  • Vil du vite mer om mulighetene for å investere hos Kameo? Les mer her!

Ikke risiker for mye[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”102093″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Siden crowdfunding er nytt for mange er Harung opptatt av at man forstår både oppsidene og risikoen ved å investere. Kameo har en solid historisk avkastning på 9,5% – men gründeren understreker at det – som med alle investeringer – finnes en mulighet for tap.

– Til tross for at Kameo har en omfattende kredittscorings-prosess, er det alltid en mulighet for at låntakere ikke klarer å betale renter, hele eller deler av lånet tilbake på tid, sier Harung, og legger til at selv sunne og sterke selskap eller eiendomsprosjekter kan oppleve negative overraskelser som f.eks. utfordringer med underleverandører eller at markedet endrer seg.

– Lån derfor aldri ut for stor del av din kapital til ett selskap. Skap en portefølje av flere selskaper og prosjekter, slik at du sprer risikoen. Om du sprer risikoen tilstrekkelig, kan du oppnå god avkastning til tross for at selskap i din portefølje eventuelt forårsaker tap.

  • Les mer om Kameos avkastning og risiko her.

Optimistisk

Harung forteller at han er svært optimistisk med tanke på selskapets fremtid, og mener crowdfunding er kommet for å bli – til tross for at Norge lenge har ligget et stykke etter.

– Vi har bygget opp et sterkt, kompetent og engasjert team som er tett på kundene, og tilgjengelige stort sett hele tiden. Det beste jeg vet er å lese tilbakemeldinger fra kundene våre – og se at Kameo faktisk utgjør et etterlengtet, friskt pust for veldig mange.

*Historisk avkastning ved å investere hos Kameo er 9,5 %. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. All investering medfører risiko for tap.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Powered by Labrador CMS