Content

HVOR SKAL VI BYGGE – OG HVA MED MARGINENE?

Vanskelig tilgang til sentrale tomter føre til stadig økende boligbygging i omkringliggende kommuner. Tomtekostnadene både i bystrøk og i randsonen har aldri vært høyere. Likevel velger stadig flere å satse på boligprosjekter i de tilstøtende kommunene. Men hvordan opprettholde lønnsomheten fremover – uten at det går ut over kvaliteten? 

Dette er ett av temaene som tas opp på BOLIGDAGENE 2020 i Strømstad 23.april. Vi samler tre solide aktører i bransjen til en paneldebatt der de vil dele sine synspunkter basert på kunnskap og erfaring. Her vil det være gode tips å hente!

Panelet består av:

Synnøve Lyssand Sandberg (CEO, Oslo S Utvikling)

Thorbjørn Brevik (Konserndirektør, Skanska)

Arne Brovold (Utviklingsdirektør, Stor Oslo Eiendom) 

Kjennskap, tilbud/etterspørsel og smart samarbeid

Arne Brovold, Utviklingsdirektør i Stor Oslo Eiendom, erfarer at man må ha mer tålmodighet skal man bygge i nabokommunene. Stor Oslo Eiendom har like mange boliger utenfor Oslo (Ski, Kolbotn, Lillestrøm og Jessheim) som i byen. Man kan ikke regne med å selge like mange boliger like raskt, mener Brovold.

 «Du kan fort gå skoa av deg hvis du ikke kan markedet du skal inn i – kompetanse og kjennskap til lokale forhold er alfa og omega for å lykkes med utbygging i distriktene – kunnskap om politiske forhold, plansituasjon/planberedskap i kommunen, markedet osv.» 

Konserndirektør i Skanska, Thorbjørn Brevik, mener det ikke er en menneskerett for verken ham selv, med samboer og tre barn, eller andre å bo i Oslo. Han pendler til og fra Drammen og bruker omtrent like lang tid til sentrum som de som bor på Stovner i Oslo – men får mer bolig for pengene tross prisstigning. Han vil blant annet ta for seg tilbud og etterspørsel. 

«Hvis andre kommuner som for eksempel Lillestrøm tilbyr nok arbeidsplasser, vil utviklingen akselerere. Faren er at Oslo vil fremstå som en by for arbeidsplasser og turister, men med få muligheter for folk å bo i. Men se på eieren – ikke på hunden. Med andre ord, se på de lange trendene – ikke kortsiktige svingninger. Det vil fortsatt være befolkningsvekst og urbanisering i og rundt Oslo. Men i et kort perspektiv i en periode med lavt tilbud i Oslo, vil det drive vekst i kommunene i randsonen, inntil tilbud og etterspørsel i Oslo igjen er i balanse.»

Synnøve Lyssand Sandberg er CEO i Oslo S Utvikling. Hun mener at skal man opprettholde kvaliteten innenfor marginene, må man bygge smartere. 

«Jeg har tro på samspillet mellom utbygger, rådgivere og entreprenør, og samarbeid mellom det offentlige og private for å oppnå den beste og mest kostnadseffektive utviklingen – enten det er i bydelene eller omkringliggende kommuner. Når offentlige og private krefter satser i det samme bysenteret og bydel får vi mer ut av pengene, kvaliteten blir bedre og ulike funksjoner og by-tilbud kan spill på lag og gi levende by»

Hun vil blant annet også snakke om hvorfor det er smart å bygge tett ved knutepunkter i kollektivnettet – og der det er lokalsentra/skoler/idrettsanlegg – ved bygging av nye boliger.

Alt dette og mye mer får du vite på BOLIGDAGENE 2020, 23. april i Strømstad!

 

Blir løpt ned når de lanserer fond med dette (+)
Analyse
Eiendomsskatt for næringseiendom: Det lønner seg å klage
Juss
Investorene vil kjøpe mer eiendom
Aktuelt
Prøver på nytt med færre boliger (+)
Bolig
Snart byggestart for hotell på Økern
Utvikling
Ikke gå glipp av noe! Meld deg på nyhetsbrev her!
Corona gir hotellsmell (+)
Aktuelt
Kvitter seg med 105 mål stor næringspark (+)
Transaksjoner
Må møte som tiltalt i retten denne uken (+)
Juss
Vil hedre sin avdøde kone på Fornebu
Utvikling

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.