SER ENDRING I BOLIGMARKEDET: Benjamin Haskel, CEO og Cofounder i Finit opplever at prisene i boligmarkedet ikke er annonsert for å få i gang en budkrig, men for at boligkjøperen skal tenke at de har gjort et kupp.

Advarer boligkjøpere: Markedet har gått fra lokkepris til lurepris

Trodde du at du gjorde et kupp da du fikk boligen noen hundretusen under prisantydning? Det er nødvendigvis ikke realiteten.

Publisert

I løpet av tredje kvartal deltok Finit i omtrent 50 budrunder, og blant de boligene som ble annonsert merket de en stor forskjell mellom prisantydningen og den estimerte verdien fra Eiendomsverdi. For å undersøke dette nærmere, analyserte Finit de siste boligene de hadde vurdert for sine boligkjøpere.

– Resultatet viste at gjennomsnittlig prisantydning for disse boligene var hele 6,7 prosent høyere enn den estimerte verdien. Og ingen av disse boligene ble annonsert til en lavere pris. Dette avviket utgjør nesten 300.000 kroner for en bolig til 4 millioner kroner, sier Benjamin Haskel, CEO og Cofounder i Finit. Haskel er siviløkonom med 10 års erfaring som finansieringsrådgiver i Innovasjon Norge, DNB Markets og Danske Bank Corporate Finance. 

– Vi antar at dette er for å gi kjøpere inntrykk av at de gjør et godt kjøp hvis de får boligen litt under prisantydningen, men det er ikke nødvendigvis realiteten. Dette har skapt en ny dynamikk i boligmarkedet som vi mener kjøpere bør være oppmerksomme på, fremhever han. 

– Noen råd til boligkjøpere?

– De kan anta at boligen ikke er annonsert for å få i gang en budkrig, men for at boligkjøperen skal tenke at de har gjort et kupp hvis de får den 200.000 kroner under prisantydning. Derfor bør de legge bud et stykke under prisantydning og ta seg god tid i budrundene. Det er ikke unormalt at prisforhandlingene tar noen dager. Så lenge de er på interesselisten får de beskjed hvis det kommer inn andre bud, så ikke stress med det, svarer Haskel. 

Finit er en uavhengig tilbyder av deleie på bruktboligmarkedet. De investerer opptil 10 prosent av kjøpesummen med boligkjøperne, slik at de kun trenger å stille med 5 prosent egenkapital selv.

– Den kapitalen vi invester kommer fra boligfondet vi forvalter. Her får profesjonelle investorer en diversifisert eksponering til hele det norske boligmarkedet med omtrent 20 prosent avkastning i et normalmarked, forklarer Haskel, og understreker: – Med andre ord ser vi på disse boligene både med hjertet til en førstegangskjøper og kalkulatoren til en iskald investor.

– Hva bør en boligkjøper gjøre for å oppnå «riktig» pris? 

– De kan de sjekke hva den spesifikke boligen har blitt solgt for tidligere på Finn.no og justere for prisutviklingen i mellomtiden basert på regionsrapporten til Eiendom Norge. De kan også se prisstatistikk for sammenlignbare salg i området, og vurdere om boligen har fasiliteter som gjør at den bør prises høyere eller lavere enn gjennomsnittlig kvadratmeterpris i området. Eller så kan de bruke tjenester som Hjemla for å beregne verdien av boligen for dem, råder Haskel. 

Powered by Labrador CMS