TANKEVEKKER: Den amerikanske sentralbanksjefen Jerome Powell fikk noe å tenke på etter tallene fredag.

USA-renter i været etter sterke jobbtall

Kan forsinke en amerikansk rentenedgang og dermed den norske. Kronen svekkes kraftig.

Publisert Sist oppdatert

Tall fra amerikanske statistikkmyndigheter viser 272.000 nye jobber i mai utenfor jordbrukssektoren. Det er nesten 100.000 flere nye jobber enn ventet. Snittet de seneste tolv månedene er en jobbvekst på 232.000.

Ledigheten ved utgangen av mai var på 4,0 prosent, litt opp fra måneden før. For ett år siden var arbeidsledigheten på 3,7 prosent. De sterke tallene fikk det amerikanske rentemarkedet umiddelbart til å reagere.

Den tiårige amerikansk statsrenten har kl 14.55 steget fra 4,29 prosent til 4,43 prosent. Den toårige renten er opp fra 4,74 prosent til 4,87 prosent.

De sterke tallene gjorde også at kronen har svekket seg kraftig mot dollar, fra 10,53 til 10,61 kroner.

Neppe kutt i september

– Alt i alt er dette negativt med tanke på snarlig kutt fra Fed, sier sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken til E24.

Handelsbanken skrev i morgenrapporten at de forventede tallene ikke vil overbevise om noe snarlig rentekutt. De faktiske tallene ble altså enda sterkere. Vurderingen på morgenen var at sterke tall vil skape vesentlig mer tvil om et kutt i september.

Den forrige arbeidsmarkedsrapporten indikert et mer avkjølt arbeidsmarked. Pristallene for april var også mer moderate enn de  i første kvartal. Med det vil ta tid før sentralbanken kan få tilbake tilliten til at inflasjonen er på vei mot målet på 2 prosent.

Powered by Labrador CMS