RUNDER 1 MILLIARD: Borger Borgenhaug, administrerende direktør og eneaksjonær i Axer Eiendom, tror selskapet kan runde 1 milliard kroner i omsetning i 2017.
RUNDER 1 MILLIARD: Borger Borgenhaug, administrerende direktør og eneaksjonær i Axer Eiendom, tror selskapet kan runde 1 milliard kroner i omsetning i 2017.

Vokser kraftig i bolig

Axer Eiendom har 180 boliger til salgs og 1.600 enheter på tegnebrettet. Nå etablerer selskapet også eget kontor i Bergen.

Publisert

 

– Hvor mye vi kommer til å selge, avhenger selvsagt av markedet. Samtidig har vi veldig mange boliger som skal legges ut for salg de nærmeste årene, sier administrerende direktør og eneaksjonær Borger Borgenhaug i Axer Eiendom.

Startet i 1999Han startet som forskalingssnekker i Veidekke som 16-åring og ble etter hvert vist stadig større tillit. Da han sluttet i selskapet i 1998, hadde han ansvaret for prosjektavdelingen i region syd. Denne geografiske regionen har også blitt satsingsområde for Borgenhaugs private eiendomsvirksomhet, som han etablerte i 1999.

Siden har selskapet solgt mer enn 350 boliger.

Les også: R8 Property jakter bygg i Oslo

Tilpasset utbyggingEstate Nyheter møter Borgenhaug på selskapets kontor på Bolette Brygge på Tjuvholmen i Oslo – i det samme bygget som Union Gruppen holder til. Han forteller at selskapets filosofi for utvikling er å ikke binde seg opp i et forhåndsdefinert konsept i form av byggeteknikk eller segment.

– Mens noen aktører må finne tomter som passer til deres ferdige konsepter, tilpasser vi utbyggingen til tomten. I tillegg er vi med hele veien i prosjektet, fra akkvisisjon og konseptutvikling til bygging, salg, utleie og forvaltning, sier han.

Flust av boligprosjekterBlant de største boligprosjektene som Axer Eiendom har liggende ute for salg nå, er Sentrumshagen i Jessheim med 130 leiligheter. To andre eksempler er Heggedal i Asker, hvor selskapet har 28 enheter for salg, samt Biterud -også det i Asker- med 40 boliger.

Les også: Fyller på med eiendommer

Neste år er det dessuten salgsstart for et prosjekt på 200 boliger ved Gulskog senter i Drammen og 70 boliger i Gamleveien i Lørenskog.

Satser i BergenSå langt har Axer Eiendom satset sentralt på Østlandet, men rett etter sommeren kommer de første boligene for salg i Bergen.

– Vi har veldig stor tro på Bergen og åpner eget kontor der. Vi har allerede kjøpt tomter hvor vi kan bygge ca. 200 boliger, og vi er i dialog om tomter som kan gi ytterligere 300 enheter, sier Borgenhaug, som ikke ønsker å gå nærmere i detalj om disse tomtene.

Kjenner markedet– Hva tenker du om boligprisutviklingen i Bergen i lys av nedgangen i oljesektoren og økende arbeidsledighet?

– Det er jo noen mørke skyer når så mange blir oppsagt, men vi har vært i markedet i 17 år og vet at det henter seg inn igjen. Bergen er Norges nest største by og er det nest beste boligmarkedet etter Oslo. Dessuten kjenner vi boligmarkedet i Bergen godt, svarer han.

Les også: – Dette blir Oslos råeste leiligheter

– Vi er i flere prosesser og skal kun investere i sentrale eiendommer. Det er helt uaktuelt for oss å gå over bruer for å bygge boliger i Bergen.

Langsiktig eierAxer Eiendom er et utviklingsselskap som satser både på bolig og næringseiendom. Selskapet kjøper utelukkende eiendommer som kan utvikles.

– Vi er langsiktige eiere og selger ikke før vi har utviklet eiendommen og tiden er moden. Vi er innstilt på at det kan ta 10-20 år før et prosjekt realiseres, sier han.

Stor eiendom på LørenBlant de langsiktige prosjektene er Sinsenveien 51 og 53 på Løren i Oslo som Axer Eiendom kjøpte for 175 millioner kroner i 2006. Kontorbygget har et totalareal på 12.500 kvadratmeter, samt store arealer utendørs som i dag blir brukt til parkering.

Les også: – Eiendom som ikke kan konverteres kan egentlig bare rives

Eiendommen genererer årlige leieinntekter på ca. 17 millioner kroner. De siste årene har det imidlertid skjedd en storstilt boligutbygging i dette området. I 2013 ble også Ring 3, som tidligere passerte rett ved eiendommen, lagt i tunnel. Dermed er Sinsenveien 51/53 blitt høyaktuell som boligprosjekt.

70.000 kvm næring– På sikt kan dette bli aktuelt, men per i dag har vi lange leiekontrakter i kontorbygget som vi forholder oss til, sier Borgenhaug.

Axer Eiendom har opp gjennom årene utviklet ca. 70.000 kvadratmeter næringsarealer, hvorav ca. 60.000 fremdeles eies og forvaltes i egen regi. I tillegg til Sinsenveien er Lefdalbygget (10.500 kvm) på vei inn mot Hamar og landemerket Meierigården i samme by blant de største næringseiendommene i porteføljen.

Gode utsikterAxer Eiendom hadde i fjor driftsinntekter på 133,3 millioner kroner og et årsoverskudd på 2,5 millioner (mot 7,6 millioner året før). Naturlig nok svinger inntektene mye fra år til år for et utviklingsselskap, og 2017 ligger an til å bli et veldig bra år for selskapet.

– Vi har prosjekter for mange milliarder kroner som skal ut i markedet det nærmeste årene, og til neste år kommer vi trolig til å runde 1 milliard i omsetning, sier Borgenhaug.

Les også: Kjøper eiendom for 200 millioner kroner hvert år

Axer-historien:• Selskapet Akershus Eiendomsutvikling etableres i 1999 av Borger Borgenhaug, som da har 10 års erfaring fra Veidekke.• 2000: Big-Boxer for dagligvare er starten for selskapets satsing på utvikling av næringseiendom.• I 2001 ferdigstilles selskapets første leilighetsprosjekt med 12 enheter i Tønsberg.• I 2005 samles alle prosjekter under selskapet Axer Eiendom.• Selskapet kjøper i 2006 næringseiendommen Sinsenveien 53 i Oslo for 175 millioner kroner.• Det største boligprosjektet med 90 enheter og dagligvare ferdigstilles i Strømmen i 2007.• I 2010 selger Axer Eiendom Aslaks Bolts gate 40 A i Hamar. Prosjektet består av dagligvare og leilighetsbygg i nærheten av Maxi Storsenter. Dette var så langt det største avsluttede og solgte næringsprosjektet.