MANGE PROTESTER: Eieren av denne bygården i Oscars gate vil rive bygget og erstatte den med et moderne leilighetsbygg. Det har skapt protester helt opp til byrådsnivå i Oslo.
MANGE PROTESTER: Eieren av denne bygården i Oscars gate vil rive bygget og erstatte den med et moderne leilighetsbygg. Det har skapt protester helt opp til byrådsnivå i Oslo.

Vil rive bygård i Oscars gate

Gårdeieren vil rive Oscars gate 44. Det har resultert i kraftige protester fra mange hold.

Publisert

Oscars gate 44 ble oppført i 1888 og består av flere utleieleiligheter, men nå ønsker eier Santo AS å rive bygget til fordel for et helt nytt bygg i seks etasjer med 29 leiligheter. I korrespondanse med Oslo kommune begrunnes dette med at bygget er i dårlig forfatning.

Les også: – Dette blir Oslos råeste leiligheter

Flere av naboene har protestert mot rive- og byggesøknaden. Blant disse er den tidligere supermegleren Petter Andreas Poppe gjennom Oscars gate 42, samt den italienske ambassaden i Inkognitogaten 5. I tillegg kommer en rekke andre naboer.

Byantikvaren er sterkt imot riving av bygget, og truer med å oversende saken til Riksantikvaren hvis Oslo kommunen skulle gi tillatelse til å jevne Oscars gate 44 med jorden.

Plan- og bygningsetaten er da heller ikke spesielt positive til rive- og byggesøknaden, og har derfor avslått søknaden.

Les også: Vatne og Haare kjøper flere bygårder

Les også: – Eiendom som ikke kan konverteres kan egentlig bare rives

Gårdeier Santos AS har anket avslaget inn til Byrådet, men heller ikke her er det støtte å få. I et brev signert byrådsleder Raymond Johansen og byråd for byutvikling Hanna Marcussen gjør byrådet det klart at man støtter seg til Plan- og bygningsetatens vurdering. Klagen fra Santos AS tas derfor ikke til følge.

Saken ligger nå hos Fylkesmannen, hvor endelig avgjørelse er ventet i løpet av kort tid.

Oscars gate 44 ble byggemeldt i 1897 for murmester Harald Kaas ved arkitekt Ludwig Zapffe, på en tomt satt sammen av parseller fra Uranienborgveien 8 og 11 samt Skovveien 31. Ved århundreskiftet tilhørte gården tannlege Carl Kaas, en bror av murmesteren. Christian Eger sto som eier av den ubebygde tomten i 1892.

Les også: Andenæs vil konvertere dette kontorbygget

Powered by Labrador CMS