Ventilasjonskravene irriterer eiendoms-selskapene
Eiendomsselskapene synes kravene til ventilasjon er overdrevne.Etter selskapenes syn blir ikke andre faktorer av betydning forinneklimaet tillagt nok vekt.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Dagens krav til ventilasjon i næringsbygg medfører etter vår mening et energiforbruk det er grunn til å sette spørsmålstegn ved, fremholder formannen i Huseiernes Lands-forbunds avdeling for næringseiendom, adm. direktør Steinar Manengen i KLP Eiendom.– Etter vårt syn legges det for liten vekt på at andre faktorer enn utluftningen spiller en stor rolle for inneklimaet. Innetemperatur, byggematerialer, renhold og papirhåndtering er i vesentlig grad med å bestemme hvordan luften blir innendørs. Mange er for eksempel ikke klar over at kortfibret, gjenvunnet papir gir mye støv og derfor bør ligge tildekket.
Leietagerne betaler
Manengen fremhever at kravene til luftveksling på 10-12 kubikkmeter luft pr. kvadratmeter per time ofte medfører overdimensjonerte ventilasjonssystemer og unødvendig store investeringskostnader. Prisen er det til syvende og sist leietagerne som betaler. Disse er på sin side påvirket av dagens sterke fokus på ventilasjon.– Ventilasjon er noe av det første leietagerne spør om. Mange virker likevel lite bevisst hva det koster å investere i ventilasjonssystemer med en utluftning på 13-14 kubikkmeter, slik en rekke vil ha. Hos oss har vi bygg der man klarer seg med seks kubikkmeter, men likevel har et utmerket inneklima. Vinterstid er det ikke umulig å klare seg med enda mindre enn dette.
Energiforbruk
På Teknologisk Institutt har man beregnet at man får et ekstra energiforbruk på nesten to gasskraftverk hvis utluftningen er på 14 kubikkmeter i stedet for åtte kubikkmeter i ca. 70 prosent av landets næringsarealer. Totalt sett utgjør norske næringsbygg i dag 110 millioner kvadratmeter. For disse pøser ventilasjonsbransjen og rådgivende ingeniører etter Manengens syn på med argumenter for mere luft. At disse kan bli for luftige og overskygge helhetsperspektivet,ønsker eiendomsselskapene en debatt om.– På oss virker det også som den ene hånden hos myndighetene ikke vet hva den andre gjør. Det kan synes som om Miljøverndepartementet ikke er klar over konsekvensene for energiforbruket av de ventilasjonsforskriftene Kommunaldepartementet er ansvarlig for. Indirekte vil dette til syvende og sist kunne spise av CO2-kvotene Norge er tildelt gjennom den siste tids internasjonale forhandlinger, sier Manengen.
Kravene ikke endret
Statens bygningstekniske etat har det faglige ansvar for byggeforskriftene og dermed også for kravene til ventilasjon. Overingeniør Sigurd Holsbrekken fremhever at ventilasjonskravene i de reviderte forskriftene som kom for litt siden, ikke er annerledes enn i forskriftene fra 1969 og 1987. Han stiller seg derfor noe uforstående til hvorfor ventilasjonskravene er blitt så tunge for eiendomsbransjen akkurat nå. Avdelingsdirektør Svein Roar Brunborg i Olje- og energidepartementet understreker på sin side at forskriftene som gjelder idag, er innrettet mot en reduksjon i energiforbruket i forhold til forskriftene som gjaldt i 1997.I synet på faktorer som temperatur og renhold er Holsbrekken på linje med Manengen. Han finner likevel det noe vanskelig å generalisere i utstrakt grad da ventilasjonsforholdene beregnes individuelt for det enkelte bygg. – Forskriftene tar utgangspunkt i antall mennesker som skal oppholde seg i bygget og byggets areal. Dette er akkurat som det har vært tidligere.
Fleksible regler
Overingeniør Frode Vatne i Arbeidstilsynet har inneklima og ventilasjon som sitt arbeidsfelt. Han har registrert Huseiernes Landsforbunds utspill og synes det er for enkelt.– Dagens forskrifter gjør det mulig å planlegge seg bort fra store ventilasjonssystemer ved å ta hensyn til de faktorene forbundet fremhever. Gjør man det, kan man komme ned i luftmengder på halvparten av det nivå som frustrerer eiendomsselskapene. Tar man ikke hensyn, må det selvfølgelig tilføres mere luft.Beregningen av ventilasjonssystemene i nye og eldre bygg foretas av de rådgivende ingeniørene. Adm. direktør Arne Øye i Techno Consult A/S virker ikke enig i påstanden om at utluftningen innendørs ofte er overdimensjonert.– Dette forekommer i svært liten grad. Snakker vi om ofte, er det heller tale om for lite luft.
Andre faktorer tatt hensyn til
Arne Øye er enig i at andre faktorer enn ventilasjon er viktige for inneklimaet. Dette er da også tatt hensyn til i byggeforskriftene. Et spørsmål som likevel ikke er så enkelt å avklare er hva som konkret er gode og dårlig byggematerialer. Etter Øyes oppfatning har de nye byggeforskriftene skjerpet kravene til utluftning. Med funksjonskravene som nå gjelder, skal det også tas hensyn til temperatur og forurensning. Til Manengens påstand om at KLP Eiendom i flere tilfeller klarer seg med en utluftning på seks kubikkmeter, har Øye følgende kommentar:– Får de til det, er de svært flinke.Øye fremholder at eien-domsselskaper med et godt inneklima lettere får leietagere til byggene sine, selv om det kanskje koster noen kroner ekstra. – Som rådgivere har vi ingen interesse i å overdimensjonere ventilasjonssystemene. Det ligger ingen økonomisk gevinst for oss i det. Vi er opptatt av å tilfredsstille funksjonskravene.
Er ingen pådriver
Hos ventilasjonsleverandøren Novema A/S kan markedssjef Arne Andersen fortelle at firmaet sjelden leverer ventila-sjonssystemer med effekt under 10 kubikkmeter. Systemene leveres etter spesifikasjon fra de rådgivende ingeniørene. Han kan derfor ikke se at ventila-sjonsbransjen har noen rolle som pådriver. Bransjen harheller ikke kompetanse til å beregne hva som totalt sett skal til for å få et godt inneklima. Det man kan er å beregne ytelsene til de systemer man leverer.1. amanuensis Per Olav Tjelflaat ved Institutt for klima-og kuldeteknikk ved NTNU understreker at skikkelig utluftning har avgjørende betydning for produktiviteten. Målinger gjort i auditoriene på Gløshaugen viste 1700 parts pr. million (ppm) CO2 i luften. Anbefalt nivå ligger på 1000 ppm. I de tilfeller temperaturen også var 25-26 grader sank studentenes konsentrasjonsevne så sterkt at Tjelflaat synes de sovnet.Tjelflaat ser at man til tider kan ventilere for mye. Riktig ventilasjon er behovsstyrt og sørger for friskluft der det er bruk for den uten at forurensning blandes inn. En viktig type forurensning er de naturlige utsondringer fra menneskekroppen, som måles gjennom CO2-nivået i luften. Mellom disse faktorene har forskerne funnet en tilnærmet linjær sammenheng. Jo høyere aktiviteten er, desto høyere nivå på CO2 og utsondringer vil man finne.