Størst på småflasker

Det som startet som en hobby fra barnsben av for eiendomsinvestoren Christian Ringnes, har endt opp som verdens største samling av småflasker. Til våren åpner "The Mini Bottle Gallery" i Kirkegaten i Oslo. 50.000 småflasker skal danderes på 1.000 kvadratmeter, fordelt over tre etasjer.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Mange mangemillionærer tenderer til å bli eksentriske, og Eiendomsspar-sjef Christian Ringnes er intet unntak i så måte. Han er kort og alene på verdensbasis ved å inneha 50.000 småflasker, en samling han har arbeidet på i mange år. Historien bak samlingen er i korthet slik: Da han var liten, samlet han energisk på småflasker, en samlerinteresse som avtok etter hvert som kortbuksene ble skiftet ut med dressbukser. For noen år tilbake luftet hans hustru tanken om han ikke kunne begynne med eller annen hobby. Og dermed tok det av. Ringnes tok opp igjen småflaskesamlemanien. Stort sett har han kjøpt det som er verdt å kjøpe.

Ikke treskjæring, nei– Min hustru hadde kanskje forhåpninger om at jeg skulle sette i gang med treskjæring i kjelleren, eller noe annet som jeg kunne sysle med hjemme. Men i vanlig stil fikk jeg et visst omfang på det, og dermed sitter jeg nå med 50.000 småflasker.For den uinnvidde kan det fortelles at en småflaske maks kan inneholde èn desiliter væske, ifølge Ringnes består de fleste av rundt halvparten av dette, mens atter andre har marginalt med innhold på grunn av at godsakene har fordunstet i årene løp. Ringnes` eldste flaske er for øvrig fra 1864, som skal inneholde gin.

Åpner til våren“The Mini Bottle Gallery er planlagt åpnet til våren, og som illustrasjonene viser er temaet småflasker gjenganger i alle rom og i alle varianter. I bygget vil finnes småflasker fra alle verdenshjørner, småflasker med forskjellige tema, en egen stand hvor de mest harry småflaskene vil befinne seg (“det er helt utrolig hva man har greid å lage på Kypros”), småflasker med forskjellig innhold, småflaske-rom med pedagogisk innslag rundt destillasjon, historie og utvikling, småflasker i taket, småflasker som lamper, småflasker i vegger, småflasker i gulv, småflasker i bord, småflasker alt mulig. Naturlig nok vil gründeren selv finnes permanent i bygget, i form av en bronseskulptur. Bygget vil inneholde festsal med plass til 40 mennesker, konferanserom med plass til 24 mennesker, bar med 60 plasser, ølhall med plass til 18 – for å nevne noe. Men huset vil ikke bli åpent som et vanlig museum.

Støvtørking– Nei, dette blir et sted som kan leie, for større eller mindre arrangementer, hvor innlagt omvisning, servering og riktig traktering hører med. Hvis det skulle vise seg at den offentlige interessen blir meget stor, får man heller vurdere å holde åpent på vanlig måte, sier Ringnes.– Blir det butikk av dette?– Åjada. Med et par firmabesøk i uken vil det gå i overskudd. Jeg har ikke finregnet på hvor store kostnadene vil bli form av støvtørking og slikt noe, men jeg har tro på god interesse for “The Mini Bottle Gallery”.

– Budsendt fra GudRingnes ønsker ikke å si noe om hvor store kostnader han har tenkt å legge ned i galleriet, men ut fra tegningene er det liten tvil om at investeringene blir store. Eiendommen kjøpte han så tidlig som i 1996, for åtte-ti millioner kroner.Småflaskeinnkjøpene har medført en del reisevirksomhet, spesielt er det en årlig samlermesse i St. Louis i Missouri som Ringnes har besøkt mye de siste årene. Her har han kjøpt smått og stort. – Spesielle historier fra dine flasketurer?– Det må være enken som satt med mange tusen flasker hun skulle selge etter sin mann. Jeg kjøpte alle, til en meget god pris. Enken mente jeg måtte være budsendt fra Gud, ler Ringnes, som også har fått en hel masse flasker gratis.– I galleriet blir det en egen donasjons-avdeling. Og den blir stor; bare her jeg sitter på kontoret er det småflaskegaver i alle hyller og ledige hjørner. Storinvestor Christen Sveaas skal være blant de som har gitt mest til samlingen, videre er Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen, sykehusdirektør Jan Vincent Johannessen, investor Christian Bjelland, pianist Kjell Bækkelund, artist Unni Wilhelmsen og mesterkokk Harald Osa. For å nevne noen.

Mareritt i tollenSamlingen er størst i verden, og vil etter hvert få sin plass i Guinness rekordbok. Et spørsmål vi lurer på, er hvordan man forholder seg i tollen med tusenvis av småflasker med forskjellig innhold og størrelse.– Det er et mareritt, skal jeg si deg. Tollvesenet vil forholde seg til hver enkelt flaske, og det er ikke like enkelt når noen flasker er fulle, noen er halvfulle og noen er dunstet tomme, mens andre har usikkert innhold. Når man står der med, la oss si 10.000 flasker, kan man ikke ha det travelt med å komme seg forbi tollinspektørene. Jeg har imidlertid løst dette ved å sette bort oppgaven til Vinmonopolet, sier Ringnes.– Noen vil kanskje si at dette er gal manns verk, Ringnes?– Ja. Det er vel ikke så langt fra sannheten, heller!

Powered by Labrador CMS